Donkere thriller van Staalesen
Dit boek stond bij een boekhandel wat verscholen en is van een paar jaar geleden. De cover sprak mij wel aan. Het verhaal begint met een bezoek van de zus aan Varg die hij nog nooit gezien heeft. Ze wil dat hij op zoek gaat naar een vermist meisje: Emma. De verhaallijn ontwikkeld zich langzaam, maar is nergens saai. Er is veel weerstand bij de betrokken mensen als Varg zijn onderzoek begint en dat voel je. De scene in de kelder van een schuur bij een motorbende is wat te toevallig qua oplossing en meteen het enige puntje van kritiek voor wat betreft de geloofwaardigheid. Er zit weinig echte spanning in het verhaal, maar wel een continu aanwezige somberheid. Dat heeft Staalesen goed gedaan. Meer is ook niet nodig voor dit verhaal en een actie scene zou ook niet zo goed passen bij Veum. Het personages Varg Veum is goed uitgewerkt, de anderen zijn duidelijk bijzaak. Het plot is goed uitgewerkt en net als je denkt dat je weet hoe het in elkaar steekt, wordt je op het verkeerde been gezet. Ik ga zeker nog meer van Staalesen lezen.
Geloofwaardigheid: ****
Plot: ****
Personages: ****
Spanning:
Vermaak: ****
Gemiddeld: 3,6 = 4 afgerond.