Advertentie

Hjorth Rosenfeldt

Artikelen 3 Spots 7 beschrijving bewerken

Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is acteur, toneelschrijver en presentator voor radio en televisie. Hij schreef onder andere het scenario voor de Wallander-serie met acteur Krister Henriksson in de rol van Kurt Wallander.
Michael Hjorth (Visby, 1963) is mede-eigenaar van een Zweedse productiemaatschappij voor televisie, film en theater. Hij was co-schrijver van de Wallander-serie met acteur Rolf Lassgård als Kurt Wallander. 
Samen vormen zij het succesvolle Zweedse schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. De mannen bundelden hun krachten en kwaliteiten. Ze schreven het scenario voor de televisieserie Den Fördömde met in de hoofdrol de Zweedse acteur Rolf Lassgård als Sebastian Bergman, een forensisch psycholoog en profiler bij de politie, en een onverbeterlijke rokkenjager. Toen de serie een succes bleek, schreef het duo ook de boeken met dezelfde personages als in de televisieserie.

Hun thrillerdebuut Wat verborgen is  (Det fördolda, 2010) veroverde direct de Zweedse bestsellerlijsten en werd nog voor het verschijnen ervan aan meer dan vijftien landen verkocht. Het was de start van de succesvolle Bergmankronieken, waarvan het tweede deel een jaar later verscheen: Lärjungen  (2011), vertaald als De discipel. Deel drie Fjällgraven (2012), verscheen onder de titel Het familiegraf.  Het duo hield het tempo erin, want in 2014 verscheen Den stumma flickan  (Het stille meisje).

Sebastian Bergman

De serie is gebaseerd op de Zweedse tv-serie Den Fördömde met in de hoofdrol de Zweedse acteur Rolf Lassgård.

Sebastian Bergman, wie kent hem niet? Een van de betere forensisch psychologen en profilers bij de politie, maar ook een rokkenjager die graag politiek incorrecte uitspraken doet. Alles verandert wanneer hij Lilly leert kennen, waarmee hij trouwt en een dochter krijgt. En dan slaat het noodlot toe, Sebastian verliest zijn vrouw en dochter bij de tsunami in Thailand. Hierna is hij nog maar een schim van zijn vroegere zelf. Hij leidt een zelfdestructief leven zonder werk, vrienden en familie en doet alles om zijn verdriet te verbergen. Dan raakt hij toch weer betrokken bij een moordonderzoek.

Dat is de start van de Bergmankronieken (bovenstaande is geen spoiler, met die informatie begint de reeks).

De reeks valt op doordat er meer dan gemiddelde aandacht is voor de privé levens van de hoofdpersonages. Naar aanleiding van het vijfde deel in de reeks werd zelfs gesproken over een hoog ‘soapgehalte’. Voor sommigen iets om van te smullen, voor anderen misschien niet altijd gepast in een thrillerreeks. Hoe het ook zij, de Bergmankronieken zijn uitermate populair. 

1. Det fördolda (2010, Wat verborgen is)   
2. Lärjungen (2011, De discipel)
3. Fjällgraven (2012, Het familiegraf)   
4. Den stumma flickan (2014, Het stille meisje)   
5. De underkända (2016, De test) 


Laatste bewerking door Soraya Vink op 30/01/2019
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / De favoriete thrillerauteurs van Kitty
31 mei 2020 60 reacties
Thriller Café / Begin jij ook graag bij het begin?
16 maart 2018 24 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken