Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ira Levin

Artikelen 1 Spots 9 beschrijving bewerken

Ira Levin (New York City, 27 augustus 1929 - aldaar, 12 november 2007) was een zeer getalenteerde Amerikaanse schrijver. Hij schreef afwisselend romans, thrillers en talrijke toneelstukken (waarvan sommige nog steeds op Broadway spelen). Vooral met zijn thrillers was hij zeer succesvol. Bijna al zijn boeken werden verfilmd. 

Levin wist al op vijftienjarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Hij ging naar een elitaire school en daarna naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York City, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en filosofie. Nog tijdens zijn studie voltooide hij op 22-jarige leeftijd zijn eerste roman, A kiss before dying  (Een kus voor je sterft/Kus mij en sterf ), die mede door de briljante plotlijn alom werd geprezen als een meesterwerk. Levin ontving hiervoor de Edgar Allen Poe Award voor beste debuutroman. Het boek is tot op heden een klassieker in de misdaadliteratuur. Van de twee verfilmingen (1956 en 1991) kon vooral de versie uit 1991 niet tippen aan Levins geschreven juweeltje. 

In 1953 werd Levin opgeroepen voor de dienstplicht; in het leger maakte hij een aantal instructiefilms. Later werkte hij ook voor de televisie. Het duurde veertien jaar voordat zijn tweede boek verscheen, Rosemary's baby  (1967), dat met name wereldfaam kreeg dankzij de demonische Polanski-verfilming met Mia Farrow in de hoofdrol. Daarna volgden in de loop der tijd: This perfect day (1970), The Stepford wives  (1972), en The boys from Brazil  (1976) een angstaanjagende thriller over de vermeende kloning van Adolf Hitler. Pas in 1990 verscheen na een langdurige stilte, Sliver, dat in 1993 werd verfilmd. Zijn allerlaatste boek verscheen in 1997, en borduurde voort op Rosemary's baby, onder de titel Son of Rosemary. Maar het werd nooit zo geliefd als zijn voorganger. Levin droeg het boek op aan Mia Farrow. 

Ira Levin woonde in New York City en overleed aldaar in de herfst van 2007 op 78-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij liet een klein maar briljant oeuvre na van zeven boeken, waar hij bijna vijfenveertig jaar over had gedaan.

Meer over Ira Levin

Dossier Ira Levin
21 november 2007
  Meer artikelen

Door lezers

Readers / Neighbours from Hell
23 september 2023 5 reacties
Readers / E.H.B.A.
16 december 2021 7 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken