Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jo Nesbø

Artikelen 16 Newsroom 4 Spots 17 beschrijving bewerken

Jo Nesbø (Oslo, 1960) geldt als de belangrijkste en populairste misdaadauteur van Noorwegen. Voor hij zich op het schrijven ging richten, was hij profvoetballer en beurshandelaar. Naast schrijver is hij popmuzikant, componist en wereldreiziger. Hij schreef ook vier kinderboeken in de populaire Dr. Proktor-serie, waarvan het eerste deel, Dr. Proktors schetenpoeder, in 2007 werd gepubliceerd.

Nesbø debuteerde in 1997 met de thriller Flaggermusmannen  (Vleermuisman), die door media en lezers met veel loftuitingen werd ontvangen. Het boek werd bekroond met zowel de prestigieuze Rivertonprisen als de Glassnøkkelen (de Glazen Sleutel), de belangrijkste Scandinavische prijs voor het beste spannende boek. Nesbø introduceerde met dit debuut zijn zo populair geworden protagonist Harry Hole, een aan alcohol verslaafde politieman die het hart van de lezers al gauw had gestolen. In 2013 publiceerde Nesbø het tiende deel in de serie: Politi, vertaald als Politie. De gehele Harry Hole-reeks werd naar het Nederlands vertaald. Nesbø schreef ook een aantal standalones, waaronder De zoon  (Sønnen, 2014).

In 2014 kondigde Nesbø een nieuwe thrillerserie aan onder het pseudoniem Tom Johansen. Over de totstandkoming van zijn pseudoniem vertelde Nesbø in eerste instantie dat hij ooit een boek schreef met het personage Tom Johansen: "Een Deens-Noorse auteur die naar Los Angeles trok in de jaren ’70 en zijn brood verdiende als tekstschrijver en die in 2000 overleed onder mysterieuze omstandigheden." Uiteindelijk bleek er geen sprake meer te zijn van het gebruik van dit pseudoniem en werd de serie gewoon onder de naam van Jo Nesbø met Blod på snø  (Bloed op sneeuwgestart.

In zijn boeken schuwt Nesbø het geweld en de gruwelijkheden niet. Zijn verhalen zijn harder, donkerder en rauwer dan de meeste andere Scandinavische thrillers. Zijn werk werd talloze malen genomineerd en bekroond. In 2013 ontving hij de Noorse Peer Gynt Prize voor zijn werk en inzet, en de internationale betekenis ervan voor Noorwegen.


Harry Hole

Harry Hole deelt een flink aantal onhebbelijkheden met andere thrillerhelden. Het ongeleide projectiel van het Noorse politiekorps is een stevige roker. En ook het predicaat alcoholist is op hem van toepassing. Schrijver Jo Nesbø erkent dat hij net zo'n einzelgänger is als Hole, die drie jaar jonger is dan zijn schepper. 'Er zijn mensen die het gezelschap van anderen opzoeken als ze in problemen verkeren', zegt hij. 'Ik kies meer voor het isolement.'

Harry Hole verloor zijn moeder, die afkomstig is van het Sami-volk, aan kanker toen hij net in de twintig was. Met zijn vader Olav Hole, een onderwijzer, heeft hij geen nauwe band opgebouwd. Harry's jongere zus heeft het syndroom van Down. Door zijn buitensporige inname van alcohol raakt Hole, die voor het eerst optreedt in De vleermuisman (1997), regelmatig in conflict met zijn meerderen en collega's. Maar Bjarne Møller, zijn chef, zorgt er altijd voor dat hij niet op straat belandt. Dit is niet alleen omdat Møller met Hole te doen heeft, maar ook omdat hij erkent dat Hole een briljante speurder is. Faam daalde op Hole neer omdat hij er in slaagde een seriemoordenaar in Australië te grijpen. Hole is ook een van de weinigen in het politiekorps die een speciale training bij de FBI heeft gevolgd. 

De naam Hole komt overigens van een oude stad in Noorwegen, die een geschiedenis kent die teruggaat tot de tijd van de Vikingen. Hole (van het oud-Noorse Hólar) betekent 'ronde en verlaten heuvel'. Nesbø vertelde eind 2012 aan The Hollywood Reporter dat er eens een eind komt aan de serie met Hole. 'Het is geen "neverending story". Maar ik beloof dat ik hem niet uit de dood zal laten herrijzen.'

1. Flaggermusmannen (1997, De vleermuisman)
2. Kakerlakkene (1998, De kakkerlak)
3. Rødstrupe (2000, Wraakuur / De roodborst)
4. Sorgenfri (2002, Zes seconden te laat / Nemesis)
5. Marekors (2003, Dodelijk patroon / Duivelster)
6. Frelseren (2005, De verlosser)
7. Snømannen (2007, De sneeuwman)
8. Panserhjerte (2009, Het pantserhart)
9. Gjenferd (2011, De schim)
10. Politi (2013, Politie)
11. Tørst (2017, De dorst)


Laatste bewerking door Sander Verheijen op 19/04/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Meer over Jo Nesbø

Recensie: Qua spanning zit het helemaal goed
02 november 2021 4 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Jo Nesbø komt naar Nederland
07 oktober 2021 Stichting CPNB
Jo Nesbø naar BorderKitchen
05 oktober 2021 Border Kitchen
  Meer artikelen

Door lezers

De Luisterboekhoek / Barbara luisterde Bloedmaan | Jo Nesbø
25 maart 2023 2 reacties
Thriller Café / Wat doet de jaloerse man met ons?
17 november 2021 39 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken