Joseph Roth

Artikelen 1 Spots 18 beschrijving bewerken

Joseph Roth (Brody, Oekraïne, 1894  - Parijs, Frankrijk, 1939) was een Joodse Oostenrijks-Hongaarse schrijver en journalist. In 1916 staakte hij zijn studies filosofie en Duitse literatuur, om vrijwillig in het Oostenrijks-Hongaarse leger te dienen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1920 vestigde de auteur zich als journalist in Berlijn en werkte achtereenvolgens bij de Neue Berliner Zeitung, de Berliner Börsen-Courier, en voor het gezaghebbende dagblad Frankfurter Zeitung. In 1933 ontvluchtte Roth Duitsland omdat zijn boeken daar verboden werden. Hij woonde vervolgens afwisselend in Oostende, Amsterdam en Parijs.

Hij schreef vele kortverhalen en romans en kreeg vooral bekendheid door zijn boeken Job  (Hiob. Roman eines einfachen Mannes, 1930), Radetzkymars   (Radetzkymarsch, 1932)  en Biecht van een moordenaar  (Beichte eines Mörders, 1936). 

Roth' privéleven werd vanaf 1928 overschaduwd door de schizofrenie van zijn vrouw die in een sanatorium werd opgenomen. Later zou ze worden vermoord door de nazi's. In deze jaren schreef Roth echter zijn meeste romans. Hij kwam in een diepe emotionele en financiële crisis terecht en stierf arm in Parijs, eind mei 1939, aan de gevolgen van alcoholisme.

Laatste bewerking door hoid op 16/07/2019
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Charleston op de vulkaan - Joseph Roth Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Meer over Joseph Roth

De Vrienden van Hebban #6: Ine Deceuninck
02 maart 2018 44 reacties
  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken