Advertentie

Leon de Winter

Artikelen 6 Newsroom 2 Spots 1 beschrijving bewerken

Leon de Winter ('s Hertogenbosch, 1954) is een Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent. Hij debuteerde in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld. Twee jaar later volgde zijn romandebuut De verwording van de jonge Durer, dat werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. De Winters roman Kaplan (1986) was een groot succes en werd het eerste deel van een aantal romans die alle handelen over de zoektocht naar oorsprong, naar de Joodse identiteit, op een andere en meer toegankelijke wijze dan zijn eerdere werk. 

De Winter is zowel in Nederland als Duitsland een bestsellerauteur. Hij schreef tientallen romans en kortverhalen, waarvoor hij meerdere malen werd geëerd, zoals met de Schrijversprijs der Brabantse Letteren voor zijn roman Het recht op terugkeer  (2008), een boek dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs . Ook kreeg de auteur in 2006 een Duitse onderscheiding, de Buber-Rosenzweig-Medaille, voor zijn strijd tegen antisemitische en racistische tendensen. Diverse boeken van De Winter zijn verfilmd.

In 2015 verscheen zijn spannende roman Geronimo. De titel verwijst naar de codenaam voor de terrorist, die De Winter in zijn verhaal als Usama bin Laden betitelt. Wat als Osama bin Laden nog leeft en zijn dubbelganger werd gedood?

Laatste bewerking door Aimee van Tienoven op 18/02/2020
Auteursfoto: Website Uitgeverij De Bezige Bij
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken