Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Martin Cruz Smith

beschrijving bewerken

Martin Cruz Smith, oorspronkelijk bekend als Martin William Smith (Reading, Pennsylvania, 1942) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Hij publiceerde onder meerdere pseudoniemen, zoals Jake LoganMartin Quinn en Simon QuinnSmith' vader was een witte jazzmuzikant en zijn moeder een zangeres van Indiaanse afkomst. Smith veranderde zijn tweede naam William in Cruz als eerbetoon aan zijn grootmoeder.

Hij studeerde in 1964 af aan de universiteit van Pennsylvania, waar hij zijn bachelor creative writing behaalde. Daarna werkte hij als journalist voor onder andere het Amerikaanse persbureau Associated Press en was hij tevens verbonden aan plaatselijke tv-stations.

In 1970 debuteerde Smith met de spannende roman The indians won. Hij schreef daarna nog tientallen boeken, waaronder de bekende series The Inquisitor, Arkady Renko en Romano Grey. Ook schreef hij een aantal standalones. Zijn grote doorbraak kwam echter met de spionagethriller Gorki park  (1981), waarin hij zijn protagonist Arkady Renko introduceerde. Het boek werd een bestseller en bekroond met de Amerikaanse Gold Dagger Award voor beste misdaadroman van het jaar. Al snel werd Smith vergeleken met John le Carré. De uiterst succesvolle verfilming van Gorki Park  kwam in 1983.

Tweeëndertig jaar na Gorky Park  publiceerde de veelbekroonde auteur zijn misdaadroman Tatania  (2013), wederom met Rusland als decor. Het is Smith' achtste boek met rechercheur Arkady Renko als hoofdpersonage.  

Arkady Renko

Arkady Renko is rechercheur en hoofd bij de afdeling Moordzaken bij de Militsia in de voormalige Sovjet Unie. Hij is de zoon van Kiril Renko, generaal bij het Rode Leger. Zijn vader ziet Arkady als een mislukkeling aangezien hij koos voor een carrière bij de politie in plaats van het leger of de Communistische Partij. Arkady draagt de zware last mee dat hij indirect verantwoordelijk was voor de zelfmoord van zijn moeder.

1. Gorky Park (1981, Gorki Park)
2. Polar Star (1989, Poolster) 
3. Red Square (1992, Rood Plein) 
4. Havana Bay (1999, Havana Bay) 
5. Wolves Eat Dogs (2004, Wolf eet hond) 
6. Stalin's Ghost (2007, De geest van Stalin) 
7. Three Stations (2010, De gouden mijl) 
8. Tatiana (2013)

Laatste bewerking door Sander Verheijen op 20/04/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken