Erik Valeur

Artikelen 2 Spots 6 beschrijving bewerken

Erik Valeur (1955) is een Deense auteur en journalist. In 1995 werd hij voor zijn werk onderscheiden met de Cavling-prijs, een prestigieuze Deense journalistenprijs. Het zevende kind (2011) is zijn literaire-filosofische debuutroman met een spannende, donkere twist. Het boek werd tot Valeurs eigen verbazing een groot succes. Maandenlang beheerste de roman de bestsellerlijsten en werd vele malen onderscheiden met onder andere de Glass Key Award, de Danske Banks Debutantpris, de Weekendavisens Litteraturpris en de Harald Mogensenpris.

Het zevende kind  is een goede weergave van Valeurs eerste levensjaren en grotendeels op waarheid gebaseerd. De auteur woonde zelf de eerste twee jaren van zijn leven in een kindertehuis in Skodsborg, de stad die Valeur ook in het boek gebruikt. Daarbij hielpen Valeurs journalistieke ervaringen hem bij het beschrijven van de in Het zevende kind voorkomende corruptieschandalen en politieke intriges. "Deze berusten op waarheid of benaderen de werkelijkheid. Deense journalisten en politici zullen ze zeker hebben herkend", aldus de auteur. Opmerkelijk zijn de parallellen die Valeur in zijn boek trekt met de sprookjes van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen, sprookjes waarmee zijn generatie opgroeide.
Het zevende kind, waar Valeur twaalf jaar over deed, is een van de best verkochte boeken in Denemarken en stond ook in Nederland maandenlang op de bestsellerlijsten. 

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic