Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Violet Leroy

Spots 2

Violet Leroy werd geboren in Amsterdam. Ze ging er naar school, studeerde ergens anders, maar kon de stad nog niet missen. Eenmaal afgestudeerd werkte ze er, trouwde en ging weer scheiden omdat liefde en samenleven twee verschillende zaken zijn. Ze kreeg een andere baan, ontmoette een nieuwe partner en vestigde zich in Het Gooi. Ze werkte zich een slag in de rondte om de hypotheek te betalen en was een halve werkdag kwijt aan woon-werkverkeer. Op een dag kwam de Grote Vraag: Waarom al die moeite? Ze had er geen antwoord op.

Ze nam ontslag en ging, met partner, op wereldreis. Daarna deed ze wat ze het liefste deed: schrijven. Sinds die tijd ziet haar leven er anders uit: geen groot huis in Het Gooi maar een klein huis in Renkum, aan de Veluwezoom. Met partner en kater Pasja. Ze wil er nooit meer weg.    

Haar debuut Tot de bodem werd lovend ontvangen. Ook de daarna verschenen psychologische thrillers Medelijden met de duivel en De helft van mijn ziel werden positief beoordeeld. Onlangs verscheen haar roman: Mijn Italiaanse moeder.

Een terugkerend thema in de boeken van Leroy is vergelding, net als de Tweede Wereldoorlog. Als kind van ouders die als jongvolwassenen de oorlog in alle ellende ondergingen, weet ze hoe oorlog decennia later nog steeds levens kan ontwrichten. En hoe je daarmee kan leven.  Humor is daarbij een belangrijk hulpmiddel en Leroy weet zware onderwerpen op een lichtvoetige manier te beschrijven.

Met Mijn Italiaanse moeder heeft Violet Leroy zich verdiept in een na-oorlogse generatie van wie de ouders aan de daderkant stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Anna begint in 1945 als ze vier wordt. Haar moeder is een dwingeland die haar traint voor een huwelijk met een diplomaat, haar vader heeft een geheimzinnig oorlogsverleden. Het gerucht gaat dat hij fout was, maar niemand weet er het fijne van. Hij staat met Prins Bernard op de foto, dan moet hij toch goed geweest zijn? Haar ouders weigeren duidelijkheid te geven. In de wereld waarin Anna groot wordt bestaat alleen goed en fout: daardoor is Anna een prooi voor haar klasgenoten en de kinderen in de straat.  Maar dan kennen ze Anna niet: haar verweer tegen haar verstikkende omgeving is hilarisch. Ze creëert haar eigen wereld om te overleven. Tot die wereld instort en Anna volwassen wordt.  Dat brengt haar in Italië. Literaire roman, historische fictie, historische feel-good.

Door lezers

Fabulous Feelgood! / En de winnaar van Mijn Italiaanse moeder is....
15 januari 2019 20 reacties
Fabulous Feelgood! / Groepsread: Mijn Italiaanse moeder met Winactie
06 januari 2019 25 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken