Blogpost: Zwaardmeesters

Achtergronden van de serie #1

Hoe het ooit begon....

Het is lastig om te pinpointen wanneer Floris en ik aan deze serie boeken zijn begonnen. Maar 1 ding is zeker. Het is ooit begonnen met een vader die het leuk vond om verhalen over koning Arthur, zwaarden en tovenaars te vertellen en kinderen die er naar wilden luisteren. Zo was het niet ongebruikelijk dat er tijdens vakantie met een groep vrienden, de kinderen voor het slapen een mooi verhaal te horen kregen. (Dat blonde koppie aan de rechterkant van de foto onder aan de tekst is mede-auteur Floris, toen 5 jaar oud.)

Waar het (ook) vandaan komt....

Tijdens mijn studie Neerlandistiek was er een vak historische letterkunde. Niet altijd even leuk en interessant, maar een horde om te nemen op weg naar de specialisatiefase. Een van die hordes was een artikel schrijven dat gerelateerd was aan Het boek 'Merlijn' van Jacob van Maerlant. Ik koos ervoor te onderzoeken of die Merlijn wellicht in een of andere vorm echt had bestaan. Dat leidde tot het lezen van een handjevol leuke boeken waaronder The Quest for Merlin van Tolstoi. Daarna is het niet meer opgehouden. Overigens heeft Floris ook zo'n soort verzameling, maar dan van zwaarden.

Eigenlijk is Floris de Zwaardmeester. 1b775eeb5ce047315e3bcaee326d0b7f.pngWaar Willems achtergrond vooral boeken zijn, is Floris de zwaardman. Op de linkerfoto is hij tweeënhalf jaar oud en hij poseert daar met een zelfgemaakt zwaard. Zijn liefde voor zwaarden is vanaf dat punt alleen maar groter geworden. Toen hij een jaar of elf was, had hij genoeg geld gespaard om op de Fantasy-fair op Haarzuilens zijn eerste eigen zwaard te kopen. Inmiddels heeft hij een brede verzameling slag-, hak-, en steekzwaarden (maar ook een paar gevechtsbijlen en hier en daar een doorontwikkelde dolk.
Naast veel lezen, dat je deftigerwijs ook wel literatuuronderzoek zou mogen noemen, hebben we ook een paar keer veldonderzoek gedaan. Hoewel we in het boek de streek waarin de verhalen zich afspelen niet noemen, is het een gegeven dat het Zwaard der Zwaarden uit de westelijke en noordelijke delen van het Britse eiland moet komen. Dus zijn we daar gaan kijken naar belangrijke plekken en objecten voor ons verhaal. Zonder spoilers te creëren, kunnen we hier wel zeggen dat staande stenen, prehistorische grafkelders, druides en sjamanen en andere Keltische historie onze aandacht had.


fdad6b703cf826773103fcaa93e4e6e7.png

Reacties op: Achtergronden van de serie #1

De taal van staal - Floris van Oostvoorn Willem van Oostvoorn Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken