
Afgeschreven bibliotheekboeken
27-01-2017
21 reacties
+2
+2

Iedereen zal wel eens een afgeschreven boek van de bibliotheek in handen hebben gehad. Misschien zelf wel gekocht. Ik ken deze boeken alleen van mijn eigen regio. Op de covers is altijd een flinke streep met zwarte viltstift door de barcode gezet en binnenin staat een stempel met grote letters AFGESCHREVEN.

Wie schets mijn verbazing toen ik onlangs online een boek kocht en je alleen aan de rug de sticker kon zien dat het een boek van de bibliotheek was. Toen ik het opensloeg zag ik aan de linkerkant de bekende korte omschrijving van Biblion. Geen stempel uit welke bibliotheek het afkomstig was. Bij ons staat wel de plaatsnaam erin.
Wat ik later wel ontdekte was zo’n code label die je wel eens in kleding ziet en ze gebruiken om te scannen.
Bij boekwinkeltjes.nl zie ik vaak zonder stempels en soms zelfs zo te zien nooit uitgeleend…? Het boek dat ik onlangs aanschafte Speeddate geschreven door M. Tupla is er een voorbeeld van.
Is dit landelijk dan niet universeel vroeg ik mij af. Ik heb er online niets van kunnen vinden dus ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn.
Een zekere Laura schreef het volgende: "Pure nostalgie, zo’n stempelkaart."
Sinds ik lid ben van de bibliotheek is er aardig wat veranderd. Een aantal jaar geleden was er nog geen zelfbediening en moest je je boeken door iemand laten scannen. Vandaag duik ik nog verder terug in de tijd, naar de tijd waarin je boeken nog werden afgestempeld.
Toen ik op de middelbare school kwam, kon ik voortaan naast de gewone bibliotheek ook naar de schoolbibliotheek gaan. Wat erg handig is want als de ene bieb een boek niet heeft, kijk ik wel even bij de andere. Een opvallend verschijnsel bij mijn schoolbieb is dat ze nog steeds zo’n ouderwetse stempelkaart hebben.
De eerste keer dat mijn boeken werden afgestempeld was ik wel verbaasd. Ik heb nog wel meegemaakt dat je boeken door iemand werden gescand waardoor de bieb op een soort supermarkt leek. Een boek laten afstempelen is toch wel écht heel erg ouderwets? Dit roept bij mij meer een beeld op van een bibliotheek uit de tijd dat mijn ouders mijn leeftijd hadden.Toch loopt de schoolbieb niet hopeloos achter. Het enige wat niet veranderd is door de jaren heen is de stempelkaart. Zo’n stempelkaart vind ik echt heel erg leuk én handig.
Allereerst kijk je even snel in je boek om te weten wanneer je het boek moet inleveren. Het leukste aan zo’n kaart vind ik nog wel dat je een hoop over een boek komt te weten. Zonder dat je een letter hebt gelezen.
Als voorbeeld neem ik een boek van Hella S. Haasse dat ik laatst heb geleend. "Berichten van het blauwe huis" is verschenen in 1983 maar de schoolbieb heeft de herdruk van 2000.

In de eerste 5 jaar na de verschijning is het boek verschillende keren uitgeleend en 28 oktober 2005 is de laatste keer geweest dat iemand het boek moest inleveren. Alleen dan plots is het boek bijna 6(!) jaar niet meer uitgeleend.
Ruim 6 jaar heeft het boek in de kasten staan verstoffen tussen al die andere boeken.En nu staat mijn stempel daar. Op 9 januari 2015 moet ik hem terugbrengen maar ik heb het boek ondertussen al uit. De kaart is nog niet vol maar ik zou met liefde het boek tig keer willen lenen om de kaart vol te krijgen. Dit boek verdient het namelijk niet om de kast te verstoffen.
Het moet gelezen worden want het is een prachtig boek van de hand van Hella S. Haasse.Online boeken verlengen zou ik niet kwijt willen maar wat mij betreft mogen de stempelkaarten nog heel lang blijven. Ik vind ze simpelweg prachtig. Ze hebben iets.

Wat vind jij van oude stempelkaarten? Hopeloos ouderwets of toch wel heel erg leuk?