Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Auteurs voor Australië (deel 2)

Auteurs voor Australië is de titel van een bijzondere verhalenbundel. Alle opbrengsten gaan naar het WWF voor het getroffen Australië. Zij gebruiken het geld om bomen te planten in kritiek leefgebied voor koala’s, noodhulp en medicijnen te bieden aan gewonde dieren en flora en fauna te beschermen. Een enthousiast team van Nederlanders en Belgen werkte belangeloos samen om dit mogelijk te maken. Alle verhalen en één gedicht hebben het thema brandweer, Australië en/of klimaatverandering. Het boek is hier te koop. Ik had de eer om een paar mensen achter de verhalenbundel te mogen interviewen. Dit keer: Chantal Biljard, mede-eigenaar van ontwerp en illustratiebureau Bonte Raaf.

Wat is Auteurs voor Australië voor project en waarom doe je hieraan mee?
Auteurs voor Australië is een initiatief van schrijfster Oli Veyn. Toen de branden in Australië nog op een hoogtepunt waren, kwam ze met het idee om een verzamelbundel uit te brengen waarvan de opbrengst volledig naar de reddingsacties in Australië zouden gaan. Ik zag de oproep voorbij komen en wist meteen: hier willen wij ook een steentje aan bijdragen.
Bij ieder verhaal is een tekening gemaakt. Kun je daar iets meer over vertellen?
Omdat het een verhalenbundel is, bestaande uit 10 verhalen en 1 gedicht, vonden wij het leuk om bij elk verhaal een unieke illustratie te maken. We kregen van de verhalen een korte samenvatting of beschrijving en die gebruikten we als inspiratie voor de illustraties. Op dat moment was er al door iemand anders een logo voor het project ontworpen die gebaseerd was op de gele strakke verkeersborden die kenmerkend zijn voor Australië. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om, ondanks dat het een boek is met romantische verhalen, toch strakkere illustraties te maken die goed passen bij dit logo. Ook moesten we rekening houden met het feit dat het binnenwerk van het boek in zwart-wit uitgevoerd zou worden. In een later stadium bleek dat er geworsteld werd met het ontwerp van de omslag, dus uiteraard boden we aan om dit ook voor onze rekening te nemen.
Je bent werkzaam bij de Bonte Raaf. Wat houdt dat in?
Bonte Raaf is een ontwerp- en illustratie bureau. Voor zakelijke klanten maken we onder andere logo’s, huisstijlen en andere reclame uitingen. Denk aan infographics, portretillustraties, maar ook boekillustraties en zakelijke groeikaarten. Voor particulieren ligt de focus vooral op houten herinnerboeken met invulkaarten en natuurlijk ook geboortekaarten, trouwkaarten en bijvoorbeeld bedankjes voor bij een uitvaart. Ook hier worden geregeld portretillustraties of andere illustraties voor gemaakt. Eén van onze handelsmerken is ondertussen het gebruik van duurzame materialen en bijvoorbeeld groeipapier geworden. Groeipapier is papier met zaden erin die je kunt planten na ontvangst. Als je deze goed verzorgd groeit er dan bijvoorbeeld een bosje klaprozen uit of klavertjes, vergeet me nietjes of geurende lavendel.

Op https://auteursvooraustralie.wordpress.com kun je meer lezen over dit bijzondere project. Het e-book kost €4,95 en voor €14,95 heb je de paperback in huis.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Auteurs voor Australië (deel 2)

Auteurs voor Australië - Diverse auteurs Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken