Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    HedwigMeesters Auteur

Blogpost: HedwigMeesters

Dagboek uit Bombay: muziek

In aanloop naar het verschijnen van mijn roman Dagboek Uit Bombay in juni 2023, heb ik het over muziek van twee volkeren met hun wortels in India: Roma en Sinti.
Er is een hoop onduidelijk over deze volkeren. Op de verschillende sites vind ik informatie waarin vaak de woorden 'waarschijnlijk', 'mogelijk' en 'vermoedelijk' voorkomen. Vanwege onduidelijke redenen sloegen zij vermoedelijk zo’n zeshonderd jaar geleden vanuit Noord-West India aan het reizen. De benaming ‘zigeuners’ komt mogelijk van een Grieks woord dat ‘onaanraakbaren’ betekent en waarschijnlijk verwijst naar de ‘dalits’ of kastelozen uit India. Wat wel te herleiden valt is de benaming 'gipsy' (Engels) of gitano (Spaans). Die komt van het woord 'Egyptisch'. Omdat men vroeger dacht dat Roma en Sinti daar vandaan kwamen, zoals de oorspronkelijke bewoners van Amerika 'Indianen' worden genoemd omdat Columbus in de 15e eeuw dacht dat hij in India was beland.
Deze rondtrekkende groepen kennen we (gelukkig wel duidelijk) ook van hun opzwepende muziek. Denk Gipsy Kings, Django Reinhardt of Rosenberg Trio. Ik ben er dol op. Voor mij reden om de boekpresentatie van Dagboek Uit Bombay op 1 juli muzikaal te laten omlijsten door gitaarvirtuoos Remko Willems.

Voorproefje muziek Remko:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=9T71OZkqMKw






Lees verder op mijn site

Reacties op: Dagboek uit Bombay: muziek