Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Leo Willemse

De Amerikaanse verkiezingen met Auke Hulst en Leila Frank

De 25 aanwezigen-maximaal haalbaar nu- bij de avond over de Amerikaanse Verkiezingen, woensdag 28 oktober in Bibliotheek Purmerend, speculeerden nog over wie de presidentsverkiezingen wint, op 3 november weten we hopelijk meer.Publicist-journalist Laila Frank en schrijver-muzikant Auke Hulst vertelden over hun fascinatie voor Amerika, analyseerden de huidige stand van zaken en gingen uitgebreid in op soms angstige vragen van het publiek. Soms waren de antwoorden om angstig van te worden: “Sinds de Burgeroorlog (1861-1865, LW) is dit land niet dichterbij een burgeroorlog geweest.” Presentator en medewerker van de bibliotheek David Rozema leidde ons met verve en kennis door de avond. “We zijn zo’n beetje allemaal onderdaan van Amerika”, begon hij, doelend op onze interesse voor de presidentsverkiezingen. Ik bedoel: een dergelijke avond over verkiezingen in België, Duitsland en Groot-Britannië, onze naaste buren toch, is moeilijk voorstelbaar.

Met Frank en Hulst gingen we, zoals het in de bibliotheek hoort, de diepte in. Niet alleen over Trump en Biden, maar ook gerrymandering, registreren om te stemmen, rode en blauwe staten, swingstates, het Hooggerechtshof, de eindelozee lijst van mensen en onderwerpen waarop men stemt; alles wat u in de pers tegenkomt werd door Laila en Auke geduid en becommentarieerd. Prachtig vond ik de drie portretten van vrouwen uit een suburb in Pennsylvania waar Laila uitgebreide gesprekken mee heeft gevoerd. De één stemt op Trump, de ander op Biden en de derde helemaal niet-evenals ongeveer 40% van de kiesgerechtigde Amerikanen. Waarom juist die vrouwen? Wel, die kiezersgroep zal de doorslag geven. Ik dacht meteen aan Americana van Joost Zwagerman, zijn stukken over Amerika in een monumentale uitgave en speciaal aan die over de suburbs. Zwagerman was daar specialist in, lees  De Buitenvrouw. 200 Motels*: eindeloos reizen, schrijven en lezenWas de moord op John F. Kennedy, 22 november 1963, mijn eerste bewuste kennismaking met de Vernigde Staten? Ik was elf jaar. Ik weet niet, zoals men van iedere toen volwassen Nederlander verwachtte, wat ik deed op die dag. Wel lag ineens een boek op tafel: De Dood van een President. Er lagen bij ons thuis niet vaak boeken op tafel, dus dit was bijzonder. Het lag bij heel veel mensen op tafel, overigens.Sindsdien lees ik geregeld Amerikaanse schrijvers. Romans, verhalen, en het liefst reisverhalen. Nog liever hoor ik die verhalen terug in liedjes en daar blinken Amerikaanse muzikanten vaak in uit: Bob Dylan, Bruce Springsteen, Chuck Berry, Willie Nelson. Er wordt wat afgereisd in Amerika en dan is een verblijf in een motel onvermijdelijk. Die motels liggen vaak behoorlijk afgelegen, want Amerika is héél groot, maar dat wist u al en vaak heel leeg. Staten als Montana, Idaho, Noord-en Zuid Dakota-er komt geen eind aan.Auke Hulst, opgegroeid vlakbij het al even lege Slochteren, reisde met zijn gitaar en een mobiele opnamestudio door die leegtes en schreef het ene hartverscheurende liedje na het andere, en deed daarvan verslag in  Motel Songs, mèt cd! Hij kreeg er de Bob den Uylprijs voor het beste reisboek van 2018 voor. Hij zong Ghost Girl (‘Everybody’s got one’)  en Blue Ridge Parkway ( Virginia, adembenemend mooi). Hij zat, evenals Laila Frank behoorlijk gefrustreerd te vertellen want ja, naar de USA gaan, nu… Iedereen deelt dit gevoel momenteel, of het nu de USA is, Brazilië of Algerije. Zelfs België is een probleem! Wilt u zich in melancholie wentelen, zoek dan naar de reisverslagen van Jonathan Raban, Leeg land of Mississippi. Of reis mee met William Least Heat Moon, Blauwe wegen. Zie verder op het weblog!




Lees verder op mijn site

Reacties op: De Amerikaanse verkiezingen met Auke Hulst en Leila Frank

Americana - Joost Zwagerman Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners