Blogpost: Halvard Jan

De voortdurende vlucht van Abraham

In 1983 schreef Marek Halter het boeiende boek 'De Herinnering aan Abraham', waarbij Abraham symbool staat voor de voortdurende vervolgingen die het Joodse volk heeft moeten ondernemen. De jodenvervolging door de eeuwen heen wordt belichaamd door Abraham, schrijver in de Tempel, die na de verwoesting van de tempel door de Romeinen de vlucht nam. Hij tekent zijn ervaringen op, net als zijn nakomelingen die dat later ook op onnavolgbare en boeiende manier doen. Voortdurend roept de wijze van schrijven de vraag op of er sprake is van feit of fictie.

Ongeacht wat je vindt van het Joodse vraagstuk is het een prachtige inkijk in het lot dat mensen treft als ze voortdurend worden achtergesteld op grond van hun afkomst. Een parallel met de hedendaagse vluchtelingencrisis ligt voor de hand, maar de wijze waarop Halter er een persoonlijke tint aan weet te geven, uitmondend in de jodenvervolging van de jaren 40 van de vorige eeuw. Opmerkelijk dat de lijn van epidemieën, in het verleden vaak aan joden toegeschreven, ook nu weer actueel is. Nu staan populistische bewegingen ook in de rij om de huidige gezondheidscrisis toe te schrijven aan een bepaalde bevolkingsgroep; in dat opzicht lijkt er niets veranderd.

Het boek staat nog steeds in mijn boekenkast, omdat ik er zo nu en dan passages uit lees die nog steeds actueel lijken te zijn; niet alleen voor joden. Het boek heb ik ooit gekocht naar aanleiding van een recensie, bij mijn - destijds vaste - boekhandel: het Witte Boekhuis in Bolsward. De recensie sprak me tot de verbeelding en je vraagt je dan af: is het boek werkelijk zo boeiend als beschreven? Het antwoord was duidelijk: het boek was zelfs beter en heeft in de loop der jaren de hele familie doorkruist tot het, na enkele jaren, weer opdook. Alleen dat toont al aan dat het niet alleen gaat om een persoonlijke beleving, maar dat die mening werd gedeeld door velen. Voor liefhebbers van 'feitelijke fictie' of of 'fictieve feiten' is het nog steeds een aanrader.

Reacties op: De voortdurende vlucht van Abraham

Gesponsorde boeken