Blogpost: Roosje de Vries

De vrienden van Hebban; op verzoek van Tau

1. Het eerste boek dat ik helemaal zelf las was:
Ik herinner me De gelaarsde kat, een sprookje, en een beetje een teleurstellend sprookje want het ging niet over princessen. Ik ben het voorgelezen en dacht waarschijnlijk dat ik het zelf ook wel kon lezen. Zodra ik kon lezen ben ik als een gek gaan lezen. Ik las niet voor ik op school zat.


2. Als ik voor een maand naar een onbewoond eiland zou gaan en ik mocht maar één boek meenemen, dan nam ik dit boek mee:
Proust, Op zoek naar de verloren tijd. Daar ben ik waarschijnlijk na een maand nog niet doorheen. Alle delen dus.


3. Naar dit boek kijk ik enorm uit:
Geen idee. Meestal ben ik de laatste jaren blij met een nieuw boek van AFTh van der Heijden. Mijn leeslijst is zo lang, ik zie niet erg uit naar nieuwe boeken. Liever niet, daar wordt mijn lijst alleen langer van.


4. Het slechtste boek dat ik ooit las is:
Tja, het is waarschijnlijk meer een kwestie van smaak en zo. Niet te spreken was ik onder andere van Connie Palmen, Jij zegt het, en ook niet van Rob Waumans, De solist.
Er zijn er nog meer, maar ja...

5. Ik hecht totaal geen waarde aan dit boek:
Zie onder 4.


6. Voor mij is het beste boek allertijden:
Geen idee. Ik hou me de laatste jaren maar aan mijn trias:
Doeschka Meijsing, Over de liefde (lees alles van Meijsing en ook van haar broer, Geerten);
Philip Roth, Complot tegen Amerika (maar lees gerust ook alles van Roth);
Virginia Woolf, Mrs Dalloway (lees alles van deze opmerkelijke vrouw).
En ook wil ik noemen: Simon Vestdijk, De kellner en de levenden. Dat was jarenlang mijn favoriet. Ik las vroeger voornamelijk Nederlandse auteurs.

Het beste boek van de laatste weken: Rob van Essen, De goede zoon. Ik ben heel blij dat dit boek, dat geen doorsnee-roman is, de Librisprijs gewonnen heeft.


7. Dit boek geef ik vaak cadeau:
Dat kan ik niet zeggen, dat hangt van de persoon af. Het is wel zo dat ik vaak een boek cadeau geef.


8. Dit boek verdient echt een Nederlandse vertaling:
Ik lees weinig boeken in een andere taal. Geen idee.


9. Dit boek zouden ze echt moeten verfilmen:
Arto Paasillina, De zelfmoordclub. Ik vermoed dat de film mij iets meer zou aanspreken dan het boek. Regisseur: de Fin Aki Kaurismäki.


10. Mijn boekenkast is ingedeeld op:
In principe op alfabet, romans en non-fictie gescheiden. Non-fictie op onderwerp, grosso modo. Nederlandse auteurs op naam in stapels achter elkaar in de boekenkast: Couperus, Van Deyssel, Grunberg, Mulisch, Vestdijk, Hermans, Meijsing, AFTh van der Heijden, Jeroen Brouwers, etc. (ik doe altijd iemand tekort :-( )
Verder stapels niet op alfabet maar geografisch - grosso modo -. Ik heb te weinig kastruimte.


11. Mijn eerste baan in het boekenvak was: 
Redacteur bij een kleine uitgeverij.


12. Ik zou de volgende auteur weleens willen ontmoeten:
Niet. Ik ben daar niet zo van. Ik ben daar ook te verlegen voor.


13. Zo ziet mijn ideale leesdag eruit:
Sporten en dan de hele dag lezen.


14. Zo zorg ik ervoor dat lezen leuk blijft:
Op dit moment doe ik niet zo veel meer mee aan groepslezen. Ik heb veel behoefte aan vrijheid. Ik schrijf ook niet zo veel stukjes meer. Dat komt wel weer. Mijn leeshonger is echter enorm. Ik zou iedere dag een boek willen lezen. Dat lukt niet helemaal.


15. Deze overeenkomst heb ik met mijn favoriete boekpersonage:
Geen benul. Misschien het hoofdpersonage van Meijsings Over de liefde.
Ik ben zeer empathisch als ik lees, maar ik vereenzelvig me niet met een personage. Misschien zeg ik dat verkeerd. Ik vereenzelvig me wel maar dat is geen reden om veel overeenkomsten te zien, anders dan de algemeen menselijke en existiële. Wij zijn allen en alle gemaakt uit sterrenstof.

Reacties op: De vrienden van Hebban; op verzoek van Tau

Over de liefde - Doeschka Meijsing Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken