Blogpost: JohnHMH

Het boekenjaar van John

28-12-2020 door JohnHMH 9 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
2020 was natuurlijk al een heel bijzonder jaar, maar werd voor ons wel heel bijzonder toen midden in de eerste lockdown onze zolderetage uitbrandde. Dat de brand tot de zolderetage beperkt bleef heeft alles met boeken te maken. Het was namelijk een heerlijke voorjaarsdag en ik had net in de tuin mijn boek uitgelezen. Onderweg naar de (thuis)werkkamer alias bibliotheek op de 1e etage hoorde ik de vlammen knetteren. Vijf minuten later was de brandweer er en ruim drie maanden daarna konden wij weer terugkeren in ons huis. Maar wat als ik dat boek niet had moeten omruilen voor een vers exemplaar... ?!

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Ik sta op dit moment op 70% en ga het dus niet halen. Voor 2021 heb ik dezelfde challange gesteld.  En ik ben er nu van overtuigd dat ik die wel ga halen. Door de nieuwe manier van leven en werken kom ik er echt aan toe meer te lezen. En er liggen nog zoveel mooie boeken op mij te wachten... Dat is het moeilijkste van een boek uitlezen: aan welke zal ik nu beginnen?

Wie is je favoriete boekverkoper?
Dat is een niet te beantwoorden vraag. Ik kom in veel boekhandels, vooral in Rotterdam (Donner en Van Gennip). En van mijn studerende kinderen heb ik geleerd zeker de tweedehands boekenwinkels in de grotere steden niet over te slaan. Mijn dochter tikte daar The Dutch Windmill van Jules Deelder nog voor mij op de kop. Sowieso een prettige bezigheid: het struinen door boekwinkels. Jammer dat DWDD is gestopt want ook dat was een ware inspiratiebron voor nieuwe boeken. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Zonder twijfel is dat Wie het mooist valt van Sara Noviç. Bizar hoe dat boek onder je huid kruipt. Ik ben van de generatie die de Balkan oorlog bewust heeft meegemaakt. En na het lezen van dit boek vraag je je af hoe het komt dat je er toch zo weinig van af weet? Het boek leert je waakzaam te zijn voor de dingen die er gebeuren in de wereld om je heen. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd, stel je oordeel uit en stel die extra vraag. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik ben nu bezig met Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Het is al weer twee jaar geleden dat ik haar debuutroman las. En als mensen mij vragen naar dat boek zeg ik nog steeds 'een rotboek'. Omdat het een prachtig boek is, maar ook een boek wat je met een knoop in je maag achterlaat. Wat mij betreft het prachtigste rotboek wat ik heb gelezen. Maar ik vrees dat Mijn lieve gunsteling in staat is deze eer over te nemen. Adembenemend triest is het scenario waar je in wordt meegezogen. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Er liggen meerdere boeken klaar. Maar twee liggen er bovenop: De kat en de generaal van Nino Haratischwili, een boek waar ik erg naar uitkijk. Maar een goede kanshebber is ook Woede van Bob Woodward. Een genre wat mij sowieso altijd erg aanspreekt, die van journalistieke boeken. Dit is ooit getriggerd door het lezen van De jacht op de Jakhals van David A. Yallop. Voor ieder die van dit genre houdt een aanrader!
 
Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Allereerst ga ik mijn challenge halen. Zo dat is er uit. En daarvoor heb ik al een aardige stapel boeken klaarliggen. En met alles wat wij hebben geleerd in de afgelopen periode moet dat zeker lukken. Door het thuiswerken is ons leven een stuk efficiënter geworden. Aangevuld met de gewonnen tijd door het skippen van woon-/werkverkeer. Al deze tijd is ingevuld met meer bewegen, iedere avond een stevige wandeling. En met meer lezen en minder tijd nemen voor TV kijken. De echte challenge is dat ook volhouden als ons leven niet langer geteisterd wordt door lock-downs en beperkingen. Maar, die challenge nemen we aan!

Reacties op: Het boekenjaar van John

Gesponsorde boeken