Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Ferry76Visser

Een tipje van de sluier: over symboliek in 'Relikwieën uit het Verleden'

‘De Ruiters van de Nacht’ van Mathias Maho is dark fantasy die verschillende interpretatiemogelijkheden heeft: literair, symbolisch, ethisch en ontologisch is het mogelijk om naar deze serie te kijken. Ik heb enorm genoten van de symboliek en daarom wil ik daar graag iets over delen. Er zit nog veel meer in, maar ik wil geen spoilers geven. 

FANTASIE, WERKELIJKHEID EN ER TUSSEN IN…
In het eerste deel van ‘Ruiters van de nacht’ kunnen de dieren die voorkomen grofweg in drie categorieën verdeeld kunnen worden: fantasie, hybride en realistisch. De eerste groep verwijst naar het in verbinding staan met onaardse krachten en een sterk contact met de spirituele wereld. De hybride beesten refereren naar de combinatie van het fysieke en het geestelijke. Naast een symbolische interpretatie is het ook mogelijk om deze groep ontologisch te interpreteren. En de realistische dieren verwijzen naar het in verbinding staan met de aarde en het vinden van de kracht die zich in ieder van ons bevindt. 

DE  KRACHT VAN DIEREN 
In ‘Relikwieën uit het verleden’ komt een gevarieerde groep beesten aan bod. Toch zijn er verschillende overeenkomsten tussen bepaalde soorten, namelijk, hoorns, klauwen en hoeven. 

HOORNS
Hoorns symboliseren de eigenheid. Voor mijn gevoel laten ze de kracht en agressie zien die het dier eigen is. In het verhaal maakt het het beeld van een van de opperwezens beeldend sterker. Verder associeerde ik de hoorns ook met het de waardigheid van het goddelijke/magische. 

KLAUWEN
Klauwen verwijzen kracht, bescherming en een connectie met de natuurlijke wereld. Dat maakt het beeld van enkele hybriden en spirituele dieren extra sterk. Alle beesten met klauwen laten op een originele en magische wijze zien hoe krachtig ze zijn. En het ontroerende is de onvoorwaardelijkheid waarmee sommigen dit doen. 

HOEVEN
Hoeven refereren naar de waarheid vanuit het goede en het niet achtergelaten worden. Dat schept een dynamisch contrast tussen twee soorten. Waar ik het ene dier associeer met wording (het proces van de hoofdpersoon), is voor mij zijn tegenhanger, namelijk het zijn. Ontologisch heeft de auteur extra dynamiek aan gegeven door het edele dier van wording de status van authentiek zijn te geven, waar zijn tegenhanger zich in een gecorrumpeerde staat bevindt. 

CONCLUSIE
Zonder al te veel spoilers heb ik geprobeerd aan te geven dat met behulp van overeenkomsten en contrasten en een gevarieerde symboliek die voor mijn gevoel het meest refereert naar authentiek zijn in de wereld. Het bewustwordingsproces om  het fysieke en spirituele met elkaar in balans te brengen komt met behulp van diersymboliek krachtig, lyrisch en overtuigend aan bod. En daarom krijgt Mathias Maho 18-20 met grootste onderscheiding voor ‘Relikwieën uit het verleden’!

Reacties op: Een tipje van de sluier: over symboliek in 'Relikwieën uit het Verleden'

Relikwieën van het verleden - Mathias Maho Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners