Blogpost: Bianca

Fantasy series lezen & Robin Hobb

20-04-2017 door Bianca 27 reacties
Graag zou ik eens willen sparren over Robin Hobb en/of het lezen van Fantasy series. Ik ben de Zieners trilogie aan het herlezen en ben van plan om van daaruit de hele wereld opnieuw te bezoeken en alle boeken (weer) te lezen.  Voor ik hierover verder ga eerst even dit...

Al jaren is mijn favoriete genre om te lezen Fantasy. Ik houd van epische heldenverhalen met wonderbaarlijke wezens. Het voordeel van Fantasy vind ik o.a. dat het vaak lange verhalen zijn, dikke boeken en vaak veel verschillende delen. Het verhaal duurt dus lekker lang en ik kan mij daar helemaal in verliezen. Maar... Het nadeel is dat series vaak nog niet af zijn als ik er aan begin en ik soms dus jaren moet wachten op een volgend deel. Series zijn soms af, alleen besluit de schrijver na x jaar weer terug te keren naar de toen gecreëerde wereld. Omdat ik vrij veel lees per jaar ben ik vaak in verschillende series bezig, waarbij ik in afwachting ben van nieuwe delen of waarbij de schrijver weer besluit om nieuwe delen uit te geven.

Dan is er nog een bijkomend "nadeel", ik lees bij voorkeur Nederlandstalig. Niet omdat dat moet, mijn kennis van de Engelse taal is prima, maar ik vind het gewoon prettiger om in het Nederlands te lezen. Dus als ik de keus heb, lees ik Nederlandstalig. Al zie je steeds meer fantasy boeken van Nederlandstalige schrijvers verschijnen, vaak is fantasy vertaald - in ieder geval de fantasy die ik vind/uitkies (en ik ben er vaak ondersteboven van hoe knap die vertalingen zijn!). Soms houdt de vertaling ergens halverwege of richting het einde van de serie op. Ik vermoed omdat de boeken dan te weinig opbrengen voor de uitgeverij. Dat snap ik, maar het is wel frustrerend voor mij als lezer. (Alle Robin Hobb boeken waar ik het over zal hebben zijn wel vertaald overigens, tot nu toe is mijn ervaring met niet vertaalde boeken beperkt gebleven tot Jeugd/YA of kinderboeken in het genre.)

Terug naar Robin Hobb... 
71fbbb553df264cccaecb96850a359a9.jpg
Een mooi voorbeeld van bovenstaande is Robin Hobb. Zij is ergens in de jaren 90 denk ik (vraag maar aan de experts, die weten het wel :)) begonnen met haar Zieners serie. De oorspronkelijke serie bestond uit 3 boeken. Maar inmiddels zitten we (vertaald) op 15 boeken en er is een 16e onderweg. Dit zijn bovendien niet zomaar boeken, maar dikke pillen (zie foto). Ik ben ergens begin 2000 aangehaakt en ben deze serie gaan lezen. Ik heb in die periode niets herlezen, maar alles redelijk achter elkaar kunnen lezen, waardoor het verhaal nog "klopte" zeg maar, al heb ik ongetwijfeld toen al bepaalde finesses gemist door pauzes tussen de boeken. Nu heeft Robin Hobb de afgelopen paar jaar (vanaf 2014) een nieuwe serie uitgebracht. Dit zijn de boeken van Fitz en de Nar. Personages die in serie 1, de zieners boeken, al een prominente rol spelen. Uit recensies begrijp ik dat het handig is om alle boeken (maar in ieder geval de boeken waar Fitz en de nar een rol in spelen) te herlezen voor je aan deze serie begint. En zo ben ik dus weer begonnen in de Zieners trilogie, want tja, het is minimaal 10 jaar, zo niet langer geleden, dat ik die delen las. Datgene wat ik toen heb gelezen weet ik niet meer, ik ken de basis nog wel (al verwar ik deze soms met andere series), maar ben niet meer bekend met alle personages en de volledige setting. Dus hop, aan het herlezen.

Maar dat is een flinke kluif, 16 pillen. Ik herlees ze overigens met veel plezier en weet echt heel veel niet meer, merk ik nu. Maar kan dit niet handiger? Of is mijn geheugen gewoon niet toereikend genoeg? Hoe pak je dit aan? Moet je van ieder fantasy boek een samenvatting schrijven en heb je daar dan voldoende aan als je aan het volgende deel (of deel 16) wilt beginnen? 

Ik begrijp overigens dat niemand mij dwingt om een serie af te lezen of er überhaupt aan te beginnen. Ik begrijp ook dat niet iedere serie zo uitgebreid is als die van Robin Hobb. Maar ook de boeken van bijv. Patrick Rothfuss... FANTASTISCH! Maar ik moet ze toch echt herlezen als deel 3 uit komt! Ik vind het goede boeken, goede verhalen, dus ik wil ze lezen en zoveel mogelijk van het verhaal meekrijgen. Maar het zou toch veel schelen als ik niet elke keer een serie helemaal vanaf boek 1 moet herlezen...

Een plan kan zijn om te wachten tot een serie af is, maar als ik aan een serie begin weet ik vaak niet hoeveel boeken er uiteindelijk gaan komen, dus waar wacht ik dan op? Robin Hobb wist ook niet dat ze deze laatste serie nog zou schrijven toen ze aan de eerste begon... En er zijn genoeg voorbeelden van boeken die als bijv. trilogie in de markt worden gezet, maar uiteindelijk uit veel meer boeken bestaan (wat wel grappig is, is dat het in mijn ervaring altijd meer boeken worden, nooit minder). En boeken binnen Fantasy series zijn vaak niet goed te lezen als stand-alone (er zijn uitzonderingen!).

Alles hierboven is niet bedoeld om te zeggen, ik stop met fantasy, want dit is frustrerend. Nee het is zelfs een onderdeel van de aantrekkingskracht van het genre voor mij. Maar eigenlijk is dit verhaal bedoelt om te vragen, hoe gaan anderen hiermee om? Is het een kwestie van "leg je erbij neer en begin met herlezen" of een kwestie van "herlees niets, maar hoop maar gewoon dat je het nog snapt"?  zijn er nog andere trucjes? 

Ben ik de enige die dit zo ervaart? En zo niet, @Hebban scifi & fantasy club van 10, misschien is dit dan een leuk onderwerp voor een verhaal van jullie? Of bestaat het al en heb ik het nog niet gevonden?

Inhoudelijk Robin Hobb

Wil je inhoudelijk meer lezen over de boeken van de Zieners en de hele serie die Robin Hobb hierover heeft geschreven? Daar is al een mooi verhaal over geschreven. Lees dan dit artikel op Hebban: https://www.hebban.nl/spot/welovefantasy/nieuws/magic-monday-de-wereld-van-robin-hobb. De boeken zijn zeker aanraders! Ik heb de boeken van de zieners, de boeken van de levende schepen en de boeken van de moordenaar van de nar gelezen. De andere 2 series zal ik voor het eerst gaan lezen. Ik heb alle boeken in mijn bezit.

Reacties op: Fantasy series lezen & Robin Hobb