Blogpost: Femke

Femke las eens wat anders: Moresnet

Jaa, dit is meteen mijn eerste blog. Ik heb geen ervaring met bloggen, dus ik hoop dat jullie het een beetje leuk blijven vinden tot het einde.
Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Femke, 16 jaar. Ik houd superveel van lezen, netflix en tekenen. s vooral YA en thriller, maar andere genres vind ik ook heel leuk! Eigenlijk maakt het helemaal niet uit, zolang het maar niet een documentaire-achtig boek is. Zoals het boek dat ik voor dit blog gelezen heb: Moresnet.

Ik heb dus iets buiten mijn comfortzone gelezen. Moresnet gaat over een klein staatje dat honderd jaar bestaan heeft. Je kunt wel raden hoe dat staatje heet, Moresnet natuurlijk.

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad, het dorp Kelmis. Ook hadden ze een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).
De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen.
Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap). 

Het boek is geschreven door Philip Dröge, een journalist en columnist. Hij schrijft voor diverse tijdschriften en treed regelmatig op als gastspreker en commentator op de radio en de televisie.

Dröge onderzoekt in zijn boek het merkwaardige verhaal achter Moresnet, met vragen als:
- Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan?
- Wie woonden er?
- Hoe was het leven in dit bijzondere landje?

Ook vertelt hij over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet de ideale samenleving wilde maken, en daar bijna in slaagde.

Zoals ik in het begin al zei/schreef, ik ben met dit boek buiten mijn comfortzone gegaan. Ik heb het boek gewonnen (dankzij Hebban), en toen ik de 'achterflaptekst' las, dacht ik: dit lijkt mij een heel bijzonder boek. 

De auteur geeft extra inhoud aan de geschiedenis van Moresnet. Hij maakt gebruik van personen om het verhaal weer te geven. Door het verwerken van anekdotes geeft hij er een vlotte wending aan.
Ik denk, dat Philip Dröge dit verhaal heeft geschreven/gemaakt, omdat hij niet wil dat Moresnet vergeten gaat worden. Ik snap dit heel goed na het lezen van zijn boek!

Dröge heeft ook hele goede research gedaan. Het verhaal wordt heel duidelijk weergegeven. In tegenstelling tot de meeste geschiedenisboeken is dit een heel erg vlot geschreven boek (véél beter dan de boeken die ik voor school moet lezen, haha).

Al met al ben ik blij dat ik dit boek gewonnen en gelezen heb. Ik denk, dat als ik het boek niet gewonnen zou hebben, dat ik het ook niet zou hebben gekocht en niet in aanraking zou zijn gekomen met dit genre, dit is echt buiten mijn comfortzone. Ik houd nooit zo van documentaire-achtige boeken. 

Ik weet niet of ik vaker zo'n soort boek ga lezen, maar ik ben blij dat ik weer een stukje geschiedenis erbij geleerd heb!

Hieronder een filmpje over Moresnet, gemaakt door Philip Dröge. Dit filmpje vond ik zelf erg leuk om te bekijken!
Reacties op: Femke las eens wat anders: Moresnet

Gesponsorde boeken