Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Michelle Visser Auteur

Blogpost: Michelle Visser

Geïnspireerd door Santa

Het is leuk om te weten waar de allereerste vonk van inspiratie lag, leuk voor lezers maar ook voor schrijvers. Als na lang ploeteren een boek zijn definitieve vorm heeft gekregen is het bijzonder om te checken of het idee van toen nog terug te herkennen is in het boek dat op de tafel ligt.  

Het allereerste inspiratiemoment voor mijn feelgoodromans over Anneloes die haar Nederlandse bestaan achter zich laat en een nieuw leven opbouwt bij het Franse dorp Pommiers, kan ik mij nog heel goed herinneren. Het was in de zomer van 2013. Ik was op vakantie in het tweede huis van mijn ouders, dat is een oude ‘fermette’, zo’n clustertje gebouwen van stallen en hokjes en een hoofdhuis rondom een binnenplaatsje (die cour heet) met rondom het weidse, glooiende Franse landschap en beneden aan de heuvel de rivier de Loire. Klinkt romantisch hè? Dat is het er ook. 

Ik had dat voorjaar hard gewerkt aan mijn manuscript, dat in 2014 zou verschijnen als mijn tweede historische roman Opstand. Maar nu had ik vakantie en mocht ik een week of twee luieren. Ik zat op een bankje te lezen, zoals heel vaak die zomer, en ik las De Franse tuinman van Santa Montefiore. Jullie kennen haar werk vast wel, het zijn meeslepende liefdesverhalen waarin ook de romantiek van het landschap een grote rol speelt. Dat kan zij goed, sfeer beschrijven. Ik las dus zo’n romantisch boek van Santa en ging er helemaal in op. De zon scheen warm, maar ik zat in de schaduw. Beestjes zoemden om mij heen, maar hinderden mij niet. Het leven was lui, en het leven was goed.Toen keek ik om mij heen naar het Franse erf en ik dacht: ‘Santa zou deze plek ook prachtig weten te beschrijven als setting in een roman’. Meteen daarna dacht ik: ‘Ik kan het ook zelf doen’. Tja, je bent schrijfster of niet. Maar ik sprak mijzelf ook direct tegen: ‘Dat is jouw genre niet, jij schrijft historische romans’. Ik wist instinctief dat op deze mooie plek geen historisch verhaal zou opbloeien, maar een ander soort boek. 

Die vakantie kon ik het idee niet meer loslaten, ook al probeerde ik dat echt. Want hé, mijn hoofd zat al zo vol met mijn huidige manuscript, en ik kon een nieuw idee erbij echt niet gebruiken, en dan ook nog een heel ander genre. Ik was op vakantie, mijn hoofd moest rust hebben! Maar het liet me niet los dus ik mocht van mezelf een uurtje ermee aan de slag, daarna zou ik het echt loslaten… 

Niet dus.  

a8c3b4541b4f1a094269127aa6a6a835.jpg













Op deze foto zie je het dorp Pommiers-en-Forez waar Het huis met de blauwe luiken en Een lucht vol Franse dromen zich afspelen.

76473aed9912429740c5552c1e0ff114.jpg














Afgelopen najaar mocht ik Santa Montefiore ontmoeten en haar vertellen hoezeer haar werk mij inspireerde. (Wie weet inspireert mijn werk een ander weer, dat zou leuk zijn…)

En, o ja, Het huis zit nu in die fijne zomeractie van Boekerij :-)

ccd0ac5c3de114a6989d226dfeff3fdc.jpg

Reacties op: Geïnspireerd door Santa