VictorDLV Hebban Recensent

Blogpost: VictorDLV

Het einde van de boekwinkel nabij? Er zijn ook lichtpuntjes.

 Als we al een boek lezen, stelen we het op een torrentsite of bestellen we het online. Geen wonder dat er steeds meer boekwinkels dichtgaan, toch?  Polare, De Slegte… Wat niet helpt is dat de statistici van het CBS ’t vuurtje nog ‘s aanwakkeren: volgens hun definitie verdwijnen er ieder jaar meer boekhandels.

Maarten Asscher van Atheneum Boekhandel maakte zich daar op de radio (BNR) druk om. Hij vindt dat de definitie van het CBS voor een belangrijk deel debet is aan het gesomber over de boekverkopen. AKO en Bruna tellen niet mee omdat die onder de categorie tijdschriften- en kantoorboekhandels vallen. In Noordwijk kom ik bij een Libriswinkel die zich heeft omgebouwd tot een klein Kulturhaus, compleet met pianomuziek, woonaccessoires, klassieke CD’s. Telt ook niet mee.

’t Is Waar, boeken verkopen gaat niet meer vanzelf. Maar er is hoop. Algemeen Dagblad had een hele boekenweekspecial-reportage over zaken die het ánders doen. Eentje gaat af en toe langs met en doos boeken bij lezers die de deur niet uitkunnen, een andere heeft een cadeau-assortiment bij genomen… Er komt er zelfs af en toe boekhandel bij. Als je net je leuke zaakje in een winkelcentrum in Breda hebt moeten sluiten dat zuur, maar bij mij om de hoek opent begin mei in het pand van Van Stockum (verhuisd) weer een Verwijs - een legendarische naam op boekengebied in Den Haag… http://www.denhaagdirect.nl/boekhandel-verwijs-maakt-comeback-in-den-haag/

Reacties op: Het einde van de boekwinkel nabij? Er zijn ook lichtpuntjes.

Gesponsorde boeken