Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Ferry76Visser

Het Moeras

Het Moeras is het tweeëntwintigste verhaal in ‘De Laatste Verkenner’ van Johan Klein Haneveld. In mijn ervaring is het ook het meest absurdistische verhaal uit de bundel en alleen al daarom is ‘Het Moeras’ het waard om gelezen te worden. Het bevat verschillende contrasten die het een feest maken om te mogen lezen en dit gecombineerd met de  vervreemding maakt het voor mij tot een persoonlijke favoriet.

GROOT IS OOK NIET ALLES
‘Ik was een berg.’ De openingszin van ‘Het Moeras’ laat zien hoe de ik verteller zich groots neerzet in een buitenaardse wereld. Hoewel je als lezer ook onzekerheid, eenzaamheid en angst bespeurt naarmate het verhaal vordert. Dit vormt innerlijk een interessant spanningsveld. Klein Haneveld laat zien dat hoe imposant en massief de verschijning ook is, de werkelijke kracht ergens anders ligt. Dat laat de opening van het verhaal beeldend overtuigend zien.

MONTY PYTHON
De ontmoeting tussen de mensen en de buitenaardse wezens is Monty Python waardig. De nuchterheid van de aliens tegenover het angstvallige vluchten van de ruimtevaarders wordt door de auteur op een krachtige wijze niet alleen beeldend, maar ook in de dialoog sterk tegenover elkaar gezet. De buitenaardse wezens laten zien dat een rustige benadering van een situatie iemand het gevoel kan geven de situatie onder controle te hebben. Ik hoorde tijdens het lezen bij de aliens steeds de stemmen van John Cleese en Terry Gilliams

VERVREEMDING
Op een overtuigende manier laat het verhaal zien hoe angst de mens vervreemdt van zijn sociale zelf. En dat angst als gids leidt tot verschrikkelijke gebeurtenissen. Voor mijn gevoel is dat de boodschap van ‘Het Moeras’. Angst voor de ander sluit de mogelijkheden van een dialoog uit en levert niets op. De mens moet niet proberen om zichzelf groot als een berg te maken om de ander bang te maken. Ware kracht is oprecht en authentiek jezelf zijn. 

CONCLUSIE
De verschillende contrasten in het verhaal geven het een intrigerende dynamiek. Dit gecombineerd met de absurdistische humor en de vervreemding van de mens maken ‘Het Moeras’ tot een persoonlijke favoriet! Een verhaal over een deze thematiek hoort thuis in iedere boekenkast!

Reacties op: Het Moeras

De laatste verkenner - Johan Klein Haneveld Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners