Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Horizon verbredende non-fictie – Top 3 van 2015

31-12-2015 1 reactie
De meeste voldoening wat lezen betreft haal ik uit vernuftige literatuur en horizon verbredende non-fictie over psychologie en filosofie. Eerder plaatste ik al een blogpost met mijn literaire parels van 2015. Lijstjes zijn leuk om te lezen, maar ook inspirerend. Om die gedachte vast te houden deel ik nu met jullie welke drie in 2015 gelezen non-fictietitels ik het meest inspirerend vond.

Het lezen van literatuur is goed voor je ontwikkeling, maar in mijn mening is verdieping in psychologie en filosofie minstens net zo belangrijk. In onze maatschappij waarin we iedere dag blootgesteld worden aan meer prikkels dan we aankunnen, meer keuzes gemaakt moeten worden dan in essentie nodig is en er steeds meer van ons verwacht wordt, is het niet gek dat het je soms te veel wordt. Ook ik ga wel eens aan mezelf voorbij in mijn streven naar perfectie, zelfontplooiing en succes – vaak bereik je daar eerder het tegenovergestelde mee. Soms moet je dus een stapje terug doen, alles van een afstand bekijken… en op zulke momenten helpt het als je het jezelf gegund hebt je horizon te verbreden.


3. De lessen van de psychopaat. Levenslessen van heiligen, spionnen en seriemoordenaars van Kevin Dutton (De Bezige Bij, 2013)
Als er één ding duidelijk wordt in dit boek dan is het wel dat psychopathie overal om ons heen aanwezig is, in meerdere en mindere mate. Het boek is toegankelijk, hoewel enige psychologische voorkennis de leesbaarheid bevordert, en het zet aan tot denken. 

‘Een van de bijzondere linken die worden gelegd is die tussen de westerse psychopathische mentaliteit en de oosterse transcendente instelling’ (p. 220). Even fascinerend als openbarend is hoe wordt gesteld dat het Theravadaboeddhisme (de oorspronkelijke leer van de boeddhisten) streeft naar het eigen maken van bepaalde psychopathische eigenschappen, te weten kalmte, onthechting en bevrijding. Zowel een Theravadaboeddhist als een westerse psychopaat leeft in het moment en laat zich niet zo snel van de wijs brengen. Psychopathie is per definitie niet slecht, hoe ze tot uiting komt bij een persoon bepaalt welke stempel we erop drukken.’ 

Lees mijn recensie hier.

2. Op denkles. Hoe wapenen we ons tegen ‘Iedereen heeft zijn eigen waarheid’ en andere modieuze denkbeelden van Sebastien Valkenberg (ambo | anthos, 2015)
Een interessant en verhelderend filosofieboek. Volgens de uitgeverij is het een ‘beginners guide’, maar er is toch zeker wel enige filosofische voorkennis voor nodig. Het is soms wat lastig te volgen, maar desalniettemin is het een intrigerend en relevant boek, want veel dooddoeners zijn gevolg van slordig denkwerk. Op denkles kan worden gezien als een pleidooi voor het teruggaan naar de bron, ad fontes – het motto van de auteur. De Grote Denkers zijn nog bijzonder relevant. Wat kunnen we van hen leren? Onder meer dat kloppende argumentatie buitengewoon belangrijk is.

‘Sebastien Valkenberg verduidelijkt hoe problematisch de door hem besproken dooddoeners zijn door op een extreme manier mee te gaan in de geëxpliciteerde redenatie die eraan ten grondslag ligt. De met flarden sarcastische toon in combinatie met die overtuigende redenatie zorgt ervoor dat het boek even verhelderend als vermakelijk is. 

Lees mijn hele recensie hier.

1. Op naar geluk. De psychologie van een fijn leven van Ap Dijksterhuis (Prometheus | Bert Bakker, 2015)
Steeds meer westerlingen integreren oosterse filosofieën en gebruiken in hun dagelijkse, vluchtige leven. Denk aan meditatie en het Boeddhisme dat aan populariteit wint in bijvoorbeeld Nederland. Bij die wegen naar geluk verdwijnt de scheidingslijn tussen het oosten en westen en daar is nu een wetenschappelijk boek over geschreven.

'Het unieke aan dit boek is dat wetenschappelijke kennis wordt aangevuld met westerse filosofieën gecombineerd met die uit het oosten, zoals het Boeddhisme en het daarop geïnspireerde mindfulness. Het oosten en westen worden verenigd in een wetenschappelijk boek dat toegankelijk is voor iedereen die bereid is open te staan voor nieuwe ideeën.'

Wat mij betreft is dit een broodnodig boek dat nieuwe mogelijkheden creëert voor het nieuwe jaar.

Lees mijn hele recensie hier.


Nu ben ik onwijs benieuwd naar jullie lijstje! Wat is jullie Top 3?

Reacties op: Horizon verbredende non-fictie – Top 3 van 2015