Blogpost:
Liesbeth Jochemsen
Kinderboekenweek (deel 2)
De vrees van elke leerling
Lezen voor de lijst, we kunnen het ons allemaal nog herinneren. Een vracht voor Nederlands, een stapel voor Engels en als je – net als ik destijds – ook nog examen Duits en Frans doet, is er bijna niet door de berg heen te komen. Volgens onderzoek leest lang niet iedereen de voorgeschreven hoeveelheid. Waarom niet? Omdat het móet.
Als schrijver van 13+-boeken gaat dit aan mijn hart. Er zijn namelijk een heleboel mensen die als kind best plezier in lezen hadden, maar het als puber voor járen afzworen. Vooral literatuur kwam in een categorie die massaal gewantrouwd werd. Tot ze ergens rond hun veertigste ontdekken dat het best weer leuk is, een goed boek lezen. De tussencategorie Literatuur is voor veel kinderen zware kost.
Gelukkig zijn er al aardig wat docenten die de leeslijst uitbreiden en hun leerlingen laten lezen wat ze leuk vinden. Op niveau en aansluitend bij de belevingswereld. En toevallig is er – al jaren – een genre dat hierop aansluit: Young Adult. Een genre waardoor iedereen plezier in lezen houdt én een genre dat niet alleen door jongvolwassenen gelezen wordt. En dat is dan weer grappig, voelen we ons als volwassenen weer lekker jong als we een jeugdboek lezen?
Of een YA een kinderboek is, daarover kunnen we discussiëren. Of iemand van een jaar of dertien een kind is, staat buiten kijf. Reis mee! Hoe fijn zou het zijn als alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, mogen lezen wat ze willen lezen? Op de basisschool, maar ook op de middelbare school. Als het onderwerp een kind interesseert, wordt een boek direct leuker. Hoe tof is het als boeken kinderen laten reizen? Door de gedachtewereld van de hoofdpersoon. Door het landschap waarin een boek zich afspeelt. En door het leven van iemand waarmee ze zich willen identificeren.
Kan iemand mij uitleggen hoe een boek op een leeslijst komt? Hier een schrijver met een missie…
Alice Bakker is auteur van de boeken ‘Slapen doen we morgen weer’, ‘Ze zien mij niet’ en begin 2020 verschijnt ‘Jouw spel – mijn regels’.
Lees verder op mijn site