
Leegte maakt gelukkig...
15-06-2019
+1
+1
Ik zie gelukkig als reiziger en schrijver ook steeds vaker verzet. Want mensen zijn uiteindelijk méér dan een object in een westers marktmodel. Mensen zijn een bron van ongekende mogelijkheden, van warmte, van creativiteit.
In mijn boek 'Als Boeddha Darwin kende' bekijk ik onze westerse wereld vanuit een oosters perspectief. Ik nodig jou in het boek uit om ook zelf eens anders te kijken naar jouw wereld. Want je hebt meer mogelijkheden dan ons door het westerse denken wordt aangepraat. Als reiziger kijk ik vaak van wat meer afstand. Dan is het makkelijker om de eigen wereld kritisch te bekijken. En om de kracht van andere denkbeelden in te zien. Om het absurde te zien in wat wij normaal vinden. Met groot gemak draai ik tegenwoordig mijn eigen 'waarheden' om. Met als bron de oude oosterse denkwijzen zoals Boeddhisme en Taoisme en Zen, want die vormen een prachtig tegenwicht voor ons westerse lineaire wereldbeeld, waarbij alles in dienst staat van consumeren en onze waarde als mens afhangt van meetbare grootheden als bezit, status en macht.
Vanuit het oosterse diepe besef van leegte (sunyata) en het feit dat alles afhankelijk is van alles en voortkomt uit onze eigen ongecontroleerde geest, ziet het westen er heel anders uit. Vanuit de gedachte dat ons bewustzijn ons ‘zijn’ bepaalt en dat onze geest ons kan maken én kan breken, ziet die oosterse leegte er heel aantrekkelijk uit.
In het boek neem ik je mee op reis. Via een aantal concrete reisverhalen leer ik je anders te kijken naar onze eigen werkelijkheid: naar onze ideeën over mooi en lelijk, ons westerse geloof in maakbaarheid, de ecologische gevolgen van de uitvinding van de telegraaf, de menselijke warmte op de Noordkaap en onze jacht op bezit, status en macht. Anders kijken. Zodat je meer gaat zien.
Kortom: een intrigerend boek voor wie anders naar de wereld wil leren kijken!
Link: Als Boeddha Darwin kende
Lees verder op mijn site