Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Leven onder het ijs van Jupitermaan Europa

Eén maan
Twee auteurs
Twee Visies
Eén waarheid

Vanaf de zon gezien is Jupiter de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Net als de aarde, heeft Jupiter een maan. Of eigenlijk: meerdere manen. Achttien(!) om precies te zijn. Eén van die manen heet Europa. De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei ontdekte hem in 1610. Europa is iets meer dan drieduizend kilometer in doorsnede. Ter vergelijking, de aarde is meer dan zestig procent groter. Toch is dat geen reden om Europa niet te onderzoeken. Zo doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren onderzoek naar Europa. (De maan, hè? Voor het bestuderen van het continent Europa hebben ze in Amerika andere organisaties.) Er is al een heleboel bekend over Europa. Standaard gegevens als de oppervlakte, de totale massa, de temperatuur (gemiddeld -170°C, brrr!) en de omlooptijd. (Dat is de tijd die Europa erover doet om een rondje om haar planeet Jupiter te maken. De omlooptijd van onze maan is 27 dagen.)

Maar er is meer bekend over Europa. Het oppervlak van deze maan bestaat uit een dikke ijslaag. En nu komt het bijzondere: onder die ijslaag bevindt zich hoogst waarschijnlijk een ondergrondse oceaan waar de omstandigheden geschikt zijn voor buitenaards leven. Of dat leven echt bestaat en hoe dat er dan uitziet, weten we nog niet. Wel doen Johan Klein Haneveld en Ursula Visser allebei een suggestie.

In het boek “Evolutie” stelt Ursula Visser dat Europa bewoond wordt door de Europeanen (duh!). Zij lijken qua uiterlijk veel op mensen, maar bezitten een aantal bijzondere eigenschappen. Mijn leeservaring over dit boek kun je hier terugvinden.

In de science fiction verhalenbundel “Het teken in de lucht” heeft Johan Klein Haneveld een ander beeld van Europa. Hij heeft een tekening gemaakt (zie bovenaan dit artikel) waarin hij schetst hoe het leven op de oceaanbodem van Europa er volgens hem uit ziet. Meer info over dit boek vind je hier.

Wie van deze twee auteurs het meest geloofwaardig is moet je zelf beoordelen. Wellicht hebben ze allebei gelijk. Of niet. Als je bij de NASA een reis naar Europa boekt, kun je het met eigen ogen zien.

Wat denk jij? Hoe ziet het leven onder het ijs van Europa er uit? Laat het me weten in een reactie.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Leven onder het ijs van Jupitermaan Europa