Blogpost: Roosje de Vries

Mijn boeken van februari 2019


Anbeek, Ton Geschiedenis van de literatuur in Nederland 1885-1985; hoofdstuk 2: Anatomie en schilderkunst: Het naturalisme

Arreola, Juan José Het wonderbaarlijk milligram

Baldwin, James Niet door water maar door vuur, The Fire Next Time

Beard, Mary Vrouwen & macht

Brokken, Jan De kozakkentuin

Dostojevski, F.M Aantekeningen uit het dodenhuis

Emants, Marcellus Een nagelaten bekentenis

Hulst, Auke Zoeklicht op het gazon

Mak, Geert Reizen zonder John

Mantel, Hilary De geest geven

Nevels, Godfried Forever 27. The Infamous Club of 27

Nooteboom, Cees De omweg naar Santiago

Olyslaegers, Jeroen Wil - luisterboek

Schwarz, Garry Rembrandt - hoorcollegge

Wieringa, Tommy Dit is mijn moeder

--  Het kleine Rijksmuseum

Waumans, Rob De solistWeer een heel fijne leesmaand met een paar geweldige boeken.

De luisterleesclub met Wil van Jeroen Olyslaegers olv Nathalie loopt nog en is een heel fijne club lezers/luisteraars. Fijne vragen en fijne gesprekken. Hulde!

De volgende boeken vielen me een beetje tegen: Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa. Het is geen roman en ik denk dat hij beter het genre van de fictie zou kunnen gebruiken om zijn relatie met zijn moeder in kaart te brengen. Dit boekje laat - mijns inziens - zijn onvermogen zien met zijn verdriet en tormentaties om te gaan. Kijk bijv naar Adriaan van Dis en Arnon Grunberg, die prachtige romans schreven over hun moeder. Wieringa schrijft altijd goed, dat is waar. Ik zie ook dat veel mensen dit boekje hoog waarderen.
Rob Waumans, De solist vond ik ook geen goed boek, te clichématig, weinig karakterontwikkeling en ook de wijze waarop de auteur mij aan de hand meeneemt door zijn donker woud aan flashbacks zint mij niet. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hierin een afwijkende mening heb; de meeste mensen vinden het een mooir boek: einde WOII, jodenonderduik, plunderende en verkrachtende Russen in Berlijn, verloren liefde, de kracht van de muziek.

Het reisboek van Cees Nooteboom is het eerste dat ik van hem las; we; las ik romans van hem en daar ben ik een beetje ambivalent over, maar dit reisboek over Spanje is echt fenomenaal!! Onthutsende goed! Eye-opener.

Geert Mak vond ik ook heel erg goed: boek over Steinbeck, de persoon, de schrijver, de reiziger, en voer Amerika.

Auke Hulst is ook iedere keer zo ongelooflijk sterk! Je gaat gewoon bijna van Nixon houden!

Arreola, een geweldig Zuid-Amerikaans auteur, die veel van je verwacht als lezer.

Ik ben nu echt helemaal Dostojevski-idolaat geworden!

Emants is een herlezing, zoveelste keer en we bespreken hem in het K-G. Het nuaturalisme heeft veel uitstekende romans opgeleverd, ook in Nederland.
Je ziet dat ik erg van de klassiekers houd.

Baldwin moet gewoon gelezen blijven.

Mary Beard, wat een vrouw! Momenteel ben ik van haar, ze is classica, een 12-deige BBC-serie over het oude Rome aan het kijken en haar boek over Rome ligt op mijn stapel. Dit boekje hierboven gaat over feminisme. Die vrouw is een retorisch wonder.

Mantel is een herlezing ook; ik ben dol op het herlezen van 'goede' boeken. Dit is een buddy read met Tea en nog een paar mensen op K-G. Geweldig schrijfster.

Hebben jullie een van deze boeken gelezen? En hoe zag jullie leesmaand eruit? Is het fijn om weer aan nieuwe verse maand met een verse stapel boeken te beginnen? Of denk je: nu maar eventjes niet, hoor. Ik ga lekker buiten wandelen en hardlopen en wat je ook doet.
Luisteren jullie wel eens boeken? En hoe bevalt dat?


Reacties op: Mijn boeken van februari 2019

Gesponsorde boeken