Blogpost:
Fabulous Food Fan
Over leven op je eigen km2 - Dick & James Strawbridge
Ongetwijfeld een van de leukste boeken die ik de laatste tijd in handen heb gehad over doe-het-zelf en stap-voor-stap-naar-een-duurzame-levensstijl is het boek Overleven op je eigen km2 van Dick & James Strawbridge.
Al eerder schreef ik recensies over de boeken van Dick & James; Roken, Drogen en Pekelenen Groenten uit de serie; Uit Eigen Keuken.
In Over leven op je eigen km2 komt werkelijk alles aan bod om de switch te maken naar een (meer) zelfvoorzienend bestaan. De schrijvers hebben het geluk dat ze een kleine boerderij hebben in Cornwall met een groot stuk grond, minder dan een km gelegen van zee. Ze realiseren zich echter dat niet iedereen die ruimte tot zijn of haar beschikking heeft en geven ook vele tips voor mensen die in een rijtjeshuis wonen of in een flat. Het doet er niet toe waar je woont, in dit boek vind je zeker iets wat op jou van toepassing is. Je kunt je energierekening verlagen, kaas maken of tomaten en kruiden kweken op je vensterbank.
In 9 hoofdstukken wordt de lezer enthousiast gemaakt voor het ‘groene leven’ en krijgt suggesties voor het verduurzamen van het huis; recyclen, energie opwekken, teeltstrategieen, kweken van groenten, kruiden en noten, het houden van vee, wat de doen met je oogst, het maken van natuurlijke geneesmiddelen en werken met hout, wilgen en metaal. Kortom, teveel om op te noemen en alles op een heldere manier uitgelegd aan de hand van tekst, foto’s en tekeningen.
Zo laten de Strawbridges zien hoe je biodiesel maakt, of een waterslagpomp bouwt en installeert. En wat te denken van een waterrad , anaerobe vergister of een windturbine in je tuin? Een wortelkelder onder een helling is natuurlijk ook een ‘must have’, want waar laat je anders je overvloedige oogst? Zelfs een eigen composttoilet bouwen is nu mogelijk met de adviezen van de mannen. Nogmaals, voor dit alles moet je wel een heel groot stuk land hebben en dat heeft de gemiddelde Nederlander niet tot zijn of haar beschikking.
Als Fabulous Foodie ben ik natuurlijk met name geinteresseerd in het kweken van eetbare zaken en het verwerken daarvan tot lekkernijen. Ook daarin word ik niet teleurgesteld, in tegendeel. Werkelijk alles wat je kunt bedenken, en niet eens wist dat je dit kon bedenken, wordt behandeld. Vader en zoon geven een zaai-, teelt- en oogstkalender, tips over composteren, wecken, inkuilen, snoeien, geleiden, enten, teveel om op te noemen. Alle gewassen staan op foto’s, met beknopte beschrijvingen van hoe je ze kweekt en wat je moet doen om veelvoorkomende problemen op te lossen. Maar ook tips voor het bewaren en conserveren en het bouwen van kassen en tunnels staan in het boek.
Na al het harde werken wil je uiteraard in de keuken aan de slag; ook daar weten de mannen raad mee; room, boter, kaas en yoghurt maken? Jam, gelei, honing, chutney, bier, wijn of brood van eigen makelij? Ze geven je antwoord en advies. Ik word er jaloers van, dit wil ik ook!
Voorlopig blijft een dergelijk groen paradijs echter bij ‘dromen over’. Ik ga wel mijn vensterbank vol zetten met zelfgekweekte kruiden en mijn kleine binnenplaatsje opvrolijken met hangmanden vol sla, aardbeien en mini-tomaatjes.
De schrijvers sluiten het boek af met de tip; ‘onthoud dat plezier hebben in wat je doet belangrijk is; als je ergens niet bij glimlacht, dan doe je iets fout. Wijze raad! Ik ga er mee aan de slag.
Overleven op je eigen km2Dick & James Strawbridge
Fontaine Uitgevers B.V.