Meer dan 6,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Demandiekokenkan

Peanutbutter jelly brownies van Jamies Comfortfood

De week bereikt weer zijn einde. Morgen mogen de helden en heldinnen van de werkvloer weer aan de slag. Ik hoop dat jullie allemaal een mooi weekend hebben gehad en anders heb je nu nog een paar uur om er toch wat moois van te maken. Morgen wacht de werkvloer voor velen van jullie immers weer. En als je vandaag wel hebt gewerkt, hulde dan maar geniet van de zondagavond.

Ik heb vandaag het Pietendorp onveilig gemaakt met mijn heldin en bende van drie en zo’n 9000 andere kinderen. Leuk initiatief en leuke mix van oude ambachten en spelen. Wel erg druk. De pieten doen goed hun best het iedereen naar zijn zin te maken maar voor de allerkleinste (onder 4) zijn sommige dingen wat ingewikkeld of de wachtrijen te lang. Maar de stal van Amerigo, de pakjesboot, pepernotenbakkerij, pieten twister en vele andere activiteiten waren leuk georganiseerd. Na een paar uur trekt de kou toch wel door het lijf en koud maar voldaan van alle indrukken en pepernoten gingen wij weer terug naar huis. Snel de open haard aan en een mok dampende chocomel en even heerlijk relaxen op de bank met mijn mooie grut. Afzien dus.

En over chocolade gesproken. Vandaag breng ik jullie een heerlijk tussendoortje of dessert met chocolade. Zachte brownies met een (milde)pindakaascustard (vla) en lekkere vruchtjes. Het recept komt uit Jamie’s Comfort Food en aangezien dit recept zo goed is van zichzelf heb ik alleen de vruchten en jam aangepast en het vanillestokje vervangen door extract. Dus gaan alle props naar Jamie. Eet de brownies lauw of, zo vind ik ze het lekkerst, laat ze een paar uur in de koelkast opstijven zodat de boter weer wat harder wordt. Neem een mok koffie, thee of chocolademelk, stuur iedereen de kamer uit en nestel je bij een openhaard of verwarming. Een ultieme zondag traktatie die je ook op de andere dagen van de week prima kan maken. Houd je niet van de jam of het fruit waar ik voor koos? Varieer dan met jouw voorkeuren.

Wat heb je nodig:

Voor de brownies
230 gram zoutloze boter
250 gram pure 70% chocolade
4 eieren
230 gram rietsuiker
150 gram bloem
4 theelepels 4 vruchtenjam
½ granaatappel

Voor de custard (vla)
250ml halfvolle melk
1 theelepel vanille extract
2 eierdooiers
1 volle eetlepel maïzena
20 gram zachte boter
50 gram rietsuiker
2 eetlepels pindakaas (zonder stukjes noot)

De how to:
Pak een steelpan en doe de melk en vanille in een pan. Breng de melk aan de kook en laat 2 a 3 minuutjes zachtjes pruttelen waarbij je wel af en toe roert om te voorkomen dat de melk aankoekt.

Klop de dooiers, maïzena, suiker en boter met een garde door elkaar (gebruik hier geen mixer) tot er een romig geheel ontstaat. De suiker hoeft echter niet opgelost te zijn. Het beslag blijft dus korrelig. Giet er nu in scheutjes de hete melk door en roer met de garde. Als alle melk is toegevoegd giet je het mengsel terug in de steelpan. Breng aan de kook en laat het op laag vuur zachtjes koken terwijl je het rustig blijft doorroeren. Als de vla lekker dik is geworden (na ongeveer 3 minuten) voeg je de pindakaas toe, roer je het goed door en laat je het op een diep bord helemaal afkoelen.

Verwarm dan de oven voor op 180 graden of 170 bij een heteluchtoven. Smeer een braadslede met vlakke bodem in met wat boter en bekleed met een vel bakpapier.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de (in stukjes gebroken) chocolade toe. Roer totdat er een mooi glanzend en egaal mengsel ontstaat. Haal dan de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer door en laat daarna een minuut of 8 afkoelen zodat je geen roerei krijgt als je de eieren toevoegt.

Klop nu met een mixer één voor één de eieren door de chocolade. Zeef het bloem erbij en roer nu met spatel door tot er een mooi mengsel ontstaat.

Giet dit mengsel in de braadslede. Voeg dan de custard toe en marmer het door de brownies. Dit houdt in dat je met een lepel het er rustig doorheen roert zodat het in verschillende laagjes in de brownies terecht komt.
Brownies-met-pindakaas-en-jam-2-682x1024
Verdeel wat kleine lepeltjes jam willekeurig op het beslag. Voeg daarna de granaatappelpitjes toe. Een snelle tip hiervoor: Pak een bakje. Snijd de granaatappel doormidden en leg één helft met de gesneden kant op je hand. Klop er nu met een lepel hard op zodat de pitjes eruit vallen. Verdeel deze pitjes over de brownies en druk sommige wat dieper in de brownies. Gebruik de andere granaatappelpitjes om toe te voegen aan havermout, in smoothies of in wat yoghurt. Heerlijk!

Zet de braadslede nu ongeveer 25 minuten in de hete oven tot hij vanbuiten droog is maar vanbinnen nog wat kleverig is (steek er een sateprikker in om te testen). Laat de schaal met de brownies afkoelen, haal uit de braadslede en serveer direct als je van zachte brownies houdt of zet ze daarna een paar uur in de koelkast om ze wat op te laten stijven (mijn voorkeur).
Brownies-met-pindakaas-en-jam.jpg



Lees verder op mijn site

Reacties op: Peanutbutter jelly brownies van Jamies Comfortfood