Blogpost:
Mieke Schepens
Pronto - Eten en leven in Italië
Het warme Italië in de Nederlandse herfstkeuken.
Nu de dagen wat korter worden en het zonnetje zich wat minder vaak laat zien, is het heerlijk om een gerecht te maken naar een recept uit Pronto, eten en leven in Italië. Hierdoor wordt je weer lekker warm van binnen en breng je een zonnetje op de gezichten van je gasten.De Italiaanse keuken is een keuken met een gerecht voor elk wat wils. Reden hiervoor is dat het een heel gevarieerde keuken is. In het noorden is het klimaat anders dan in het zuiden, waardoor ook de ingrediënten en de manier van koken heel anders zijn.
ALDI Nederland wilde een kookboek met aandacht voor lifestyle voor hun Italië-week. Het werd een boek met 60 heerlijke Italiaanse recepten (gemaakt met ALDI producten). Het is een boek over het leven en eten in Italië met al haar charmes.
De inhoud is opgebouwd uit zes hoofdstukken en een receptenindex. De recepten uit deze hoofdstukken kunnen samen een heerlijke maaltijd vormen, maar een heleboel hapjes zijn ook heerlijk om bij een borrel te gebruiken of als een maaltijd op zich bijvoorbeeld een maaltijdsalade.De hoofdstukken Antipasti, Primi, Secundi, Salate e contorni, Diverso en Dolce worden afgewisseld met bezienswaardigheden en weetjes over zes Italiaanse steden en zes Italiaanse thema's uit het dagelijks leven in Italië.
Stuffato al Chianti
Ingrediënten:
1050 g (1,5 pak) runderriblappen(koelvak)
4 eetlepels zilveruitjes
125 g (0,5 pak) gerookte magere spekreepjes
peper en zout
bloem
boter en olie om te bakken
1 eetlepel tomatenpuree
5 dl chianti of andere rode wijn
2 laurierblaadjes
1 takje rozemarijnevt. strooibaar bindmiddel
Snijd het vlees in grote dobbelstenen van ca. 2-3 cm. Spoel de zilveruitjes onder stromend water af. Bak de spekreepjes in een grote braadpan uit. Neem ze uit de pan. Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Voeg wat extra boter en olie aan de pan toe en bak het vlees rondom aan. Voeg de uitgelekte zilveruitjes toe en fruit kort mee. Voeg de tomatenpuree toe. Roerbak 1 minuut en schenk dan wat warm water in de pan en los de tomatenpuree hierin op. Voeg de rode wijn toe met de laurierblaadjes en het takje rozemarijn. Breng aan de kook en stoof het vlees met gesloten deksel in 2-3 uur zachtjes gaar. Voeg eventueel tussentijds een extra scheut water toe als teveel vocht is verdampt. Verwijder de kruiden en bind het stoofvocht eventueel met wat bindmiddel. Lekker met gekookte aardappels.
Ik heb dit gerecht met plezier gekookt op een druilerige middag. Deze stoofschotel is gemakkelijk te bereiden als je de aanwijzingen volgt. De ingrediënten zijn allemaal te krijgen bij ALDI of een andere winkel. De aangegeven hoeveelheden kloppen, zodat je je daar niet ongerust over hoeft te maken.De achtergrondinformatie over de steden en de uitspraken door beroemdheden op het eerste blad van elk hoofdstuk zijn een leuke toets in dit kookboek.
Tijdens de ongeveer drie uur dat je moet wachten tot de stoofschotel klaar is, kun je alvast je aardappels schillen en een toetje uitzoeken in het boek. Ik heb gekozen voor een kwarksoufflé.
Onder elk recept staat in rood aangegeven wat voor gerecht het betreft (snack, voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht, lunchgerecht, hoofdgerecht of nagerecht), voor hoeveel personen het is, de bereidingstijd en de eventuele wachttijd. Dat is prettig omdat je dan meteen ziet of het voor jou op dat moment een geschikt recept is om te gebruiken. Achterin het boek staat ook de receptenindex met een gemakkelijke onderverdeling.
'Eten is genieten, eten doe je bij voorkeur met veel mensen aan tafel.' Deze uitspraak in het voorwoord kan ik helemaal onderschrijven.
Ik ga zeker weer koken uit dit kookboek!
Buon Appetito!
Boekgegevens:
Pronto ~ leven en eten in Italie
Uitgevoerd door wowhow B.V te Mierlo, in opdracht van ALDI in 2010.
145 pagina'sIndertijd verkrijgbaar voor € 6,99.
Een link naar wowhow waar je een afbeelding van de cover kunt zien.