Blogpost:
Fabulous Food Fan
Recensie 'Ambachtelijk Culinair" van Tim Hayward
In het huidige tijdperk waar (schrijven over) eten bijna altijd vooraf gegaan wordt door ‘gij zult niet’ is het boek Ambachtelijk Culinair van Tim Hayward een fijne afwisseling. Tim, journalist, fotograaf, ‘broadcaster’ en winnaar van de ‘Guild of Food Writers award for new media’in 2009, houdt van eten en vooral van de ambachtelijke kant van voedsel bereiden.
De oorspronkelijke titel van het boek is ‘Food DIY. How to make your own everything; sausage to smoked salmon, sourdough to sloe gin, bacon to buns’ en deze titel dekt de heerlijke lading.
Verwacht in dit boek geen verfijnde styling, dieet tips of exotische superfoods, maar wel heel veel ‘how to’ tips en achtergrondinformatie.
Tim neemt je mee naar de basis, waarbij vaardigheden als inmaken, zouten, drogen, karnen, roken, fermenteren en stoken weer nieuw leven ingeblazen worden. In meer dan 380 pagina’s en 11 hoofdstukken wakkert hij het culinaire doe-het-zelfvirus aan tot grote hoogte en past daarmee perfect bij de herontdekking van traditionele technieken en duurzame voedselproductie. Tel daarbij op dat Tim zijn teksten lardeert met droge Engelse humor en je begrijpt dat dit boek geweldig leesvoer is.
Ambachtelijk Culinair is geen boek voor de principiële vegetariër want Tim werkt veel en graag met vlees. Ben je echter een omnivoor en wil je de productie en verwerking van voedsel weer in eigen hand nemen, dan is ‘Ambachtelijk Culinair‘ onmisbaar in jouw keuken.
Ambachtelijk Culinair van Tim Hayward
Uitgeverij / bestellen: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN:978 90 4520 646 2Prijs: € 29,95