Blogpost: Nathalie B1

Saint-Amour moet blijven!

Ik had al lang van Saint-Amour gehoord en ik wilde het dit jaar eindelijk wel eens bijwonen, mede door de fantastische schare aan (jonge) auteurs die de line-up vormden van dit poëziefestival in Vlaanderen én Nederland. Ik was dan ook super blij om dit een week geleden in mijn eigenste stad, Antwerpen, in de mooiste zaal die ik ken, de Bourla-schouwburg, te mogen meemaken.

Wat een ontdekking! Er passeerde heel wat jong geweld de revue: Merijn De Boer, Aleksandr Skorobogatov, Maarten Inghels, Lize Spit, Stella Bergsma, Marieke Rijneveld, Jamal Ouariachi en ga zo maar door... De ontdekkingen voor mij waren de humoristen onder de auteurs, Andy Fierens en Pedro Elias. Het was dan ook een fantastische avond. Ook enkele bekende Vlamingen, zogenaamde "BV's" staken hun bewondering niet onder stoelen of banken, waar onderstaand filmpje van getuigt.

Groot was dan ook mijn verwondering toen ik op de avond zelf hoorde en waar ik nadien nog veel over heb gelezen, dat de Vlaamse regering een negatief pre-advies heeft gegeven om zo de organisatie achter Saint-Amour, en zo vele andere poëzie leesbevorderende activiteiten, nl Behoud de Begeerte, niet meer te subsidiëren. 
Wie vindt dit uit? Klaarblijkelijk Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz. 

Eén van de redenen blijkt te zijn dat Behoud de Begeerte haar auteurs te veel zou betalen. Dit is natuurlijk subjectief. Ik durf deze reden echter te betwijfelen. Hoeveel dichters en auteurs zouden in de Lage Landen goed van hun boeken kunnen leven? En dan heb ik het niet over de succesvolle en aan de band schrijvende thrillerauteurs uiteraard. Wordt er zoveel poëzie gekocht in Nederland en Vlaanderen, of blijven we dit hoogstaande literaire, muzikale festival behouden dat zoveel méér mensen kan bereiken en poëzie in al haar facetten kan aanprijzen? 

In Groot-Britannië is er - gelukkig - ophef ontstaan over een aantal literaire festivals die optredende schrijvers niet willen betalen en niet naar waarde weten te schatten. Dat Behoud de Begeerte haar auteurs goed wil belonen en omkaderen, kan alleen maar mijn respect wegdragen. Met z'n allen op de tourbus naar de volgende zaal en plezier maken: dankzij een aantal foto-albums van deelnemende schrijvers kan je achter de schermen mee genieten, zie bijv hiervoor de FB-pagina van Aleksandr Skorobogatov. 

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat mijn eerste keer Saint-Amour niet tegelijkertijd de laatste was! 

Meer info: 
Opiniestuk De Standaard
Website Behoud de Begeerte: Reacties op het pre-advies - Schrijvers over Behoud de Begeerte

Reacties op: Saint-Amour moet blijven!

Gesponsorde boeken