Blogpost:
Demandiekokenkan
Steak sandwich aangepast aan mijn stijl (jamie's comfortfood)
Het nieuwe boek van Jamie is vandaag in Nederland uitgekomen. Uiteraard heb ik dit boek al in de pre-order staan en verwacht ik het elk minuut in huis. Ondertussen heb ik mij vergaapt aan de comfortfood series die in Engeland al geruime tijd worden uitgezonden. Eendenlasagne, chocoladetaart met crispies, chicken masala, kip kiev, stoofschotel met aardappelpuree met een krokant laagje. Mensen, wat een lekkernijen komen er weer voorbij en wat een bende inspiratie haal ik daar weer uit. Het geeft mij de kans mijn repertoire aan recepten weer flink uit te breiden. En ik heb nog zoveel staan op mijn “to cook” lijst. Dat wordt genieten weer.
Vandaag plaats ik, ter ere van dit nieuwe boek, een heerlijk comfortfood recept. Een biefstuk sandwich gebaseerd op het comfortfood recept maar met een bescheiden “De man” tweaking. Knapperige ciabatta, hemelse gekarameliseerde uien die je hierna zeker vaker zal maken en zachte biefstuk om van te smullen. Afgemaakt met verse spinazie en tomaat en besmeerd met een tapenade of, zoals het originele recept, met mosterd. Deel hem in stukken en je hebt een lekkere stevige lunch of, serveer met een flink bord groenten en je hebt een zalige avondmaaltijd. Zoals Jamie zegt: “Find a quiet spot and enjoy.” Comfortfood? Hell yeah!
Wat heb je nodig:
2 biefstukken (liefst biologisch en liefst beetje dikke)
Een halve theelepel rozemarijn
2 grote uien
5 laurierbladen
Een klontje boter (circa 20 gram)
Olijfolie
70 gram donkere basterdsuiker
125 ml goede kwaliteit rodewijnazijn
1 ciabattabrood
Olijfolie
Zout
Peper
Mosterd of tomaten-of olijventapenade
1/2 citroen
Een handje verse bladspinazie
Twee rijpe tomaten
De how to
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven alvast voor het afbakken van het ciabattabrood.
Pel en snijd de uien in ringen van 2cm dik. Pak een pan die af te sluiten is met een deksel. Zet deze op middelhoog vuur. Doe er de boter, laurierbladen en olijfolie in. Voeg nu de basterdsuiker toe en roer goed door tot de suiker grotendeels is gesmolten. Leg de uien er nu plat in. Bestrooi de uien met zout en peper. Bak de uien enkele minuten en voeg dan de rodewijnazijn toe. Zet het vuur laag, plaats de deksel en laat de uien ongeveer 35 minuten zachtjes bakken tot de onderkant is gekarameliseerd. Ga na een minuut of 20 verder met de biefstuk en ciabatta.
Bak het ciabattabrood af. Besprenkel de biefstukken met olijfolie, zout en peper en de rozemarijn. Doe dit aan beide zeiden. Als je een dikke biefstuk hebt (wel de voorkeur) leg je er een stuk bakpapier op en sla je deze met een deegroller wat platter tot ze gelijkmatig dik zijn. Hierdoor wordt het vlees malser en sla je de rozemarijn in het vlees.
Zet een pan op hoog vuur en bak de biefstukken naar de voor jou gewenste gaarheid. Leg ze daarna op een houten plank met al het sap dat in de pan zit, besprenkel met olijfolie om uitdrogen te voorkomen en laat de biefstukken een paar minuten rusten. Laat het vleessap vooral liggen.
Controleer de uien. Inmiddels zullen deze mooi gekarameliseerd zijn. Zet dan het vuur uit en draai de uien om in de saus.
Snijd de biefstukken in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd het ciabattabrood open. Smeer mosterd of een tomaten-of olijventapenade op de onderste helft van het brood en wrijf de bovenste helft in met het vleessap dat uit de biefstukken is gekomen. Leg de uien op de onderzijde van de ciabatta gevolgd door de plakjes biefstuk. Beleg nu met bladspinazie en plakjes tomaat. Leg de bovenkant op je broodje en snijd in een gewenste hoeveelheid stukken.
Lees verder op mijn site