Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Simone de León Auteur

Blogpost: Simone de León

Suikerzoet Barcelona

Welkom in Barcelona. Goede reis gehad? Mooi. Stap de Aerobus die je vanaf het vliegveld naar Plaza Catalunya brengt uit en begin met deze heerlijk zoete eettour door de Catalaanse hoofdstad.

We beginnen onze dag met een croissantje bij twee verschillende bakkers (dat zijn dus twee croissantjes, maar kom op, doe 's gek, het is tenslotte vakantie). In Spanje heb je de keuze tussen heel wat varianten: ik heb inmiddels de trenza de chocolate, de napolitana de chocolate, de herradura de chocolate en de cruasán de chocolate mogen uitproberen. Het komt allemaal neer op een heerlijk chocoladebroodje, waarbij de chocolade nog zacht en vloeibaar is en er aan de andere kant uitspat als je er een hap van neemt. Als je in Barcelona bent mag je zeker Baluard (C/ del Baluard 38) in Barceloneta niet overslaan. Als je een flinke slinger aan wachtende mensen langs de weg ziet staan, weet je dat je goed zit. Wachten op je beurt is echter geen probleem, want je kunt gerust een hele ochtend doorbrengen met het staren naar krakend verse stokbroden in tien verschillende soorten, schattige aardbeientaartjes en verse Italiaanse canoli en tiramisu. Probeer je in te houden en niet de hele winkel leeg te kopen. Bestel hier de croissant met witte chocolade. Pak het papieren zakje aan, voel hoe de croissant nog een klein beetje warm is, ga op het pleintje voor de bakker zitten en neem een hap. Geniet van het knapperige deeg en de zachte witte chocolade die langzaam smelt op je tong. Welkom in Barcelona.

De tweede bakker in onze tour is vlakbij, je hoeft alleen maar de straat uit te lopen. Bestel een napolitana de chocolate bij Forn de Pa Balboa (C/ Balboa 12). Deze napolitana is een bijna massief stuk heerlijk donkere chocolade in een jasje van croissantdeeg en is dan ook redelijk machtig. De beide uiteinden van de napolitana zijn bovendien ook nog eens gedoopt in chocolade. Begin met een halve napolitana. Kom er dan achter dat hij zo lekker is dat je de andere helft onmogelijk voor later kan bewaren en eet ook de andere helft op. Zo. Nu kan de dag beginnen.

Loop van de wijk Barceloneta naar de Barrio Gótico. Dit is het oude centrum van Barcelona en dit is dan ook verworden tot de natuurlijke habitat van de roodverbrande toerist op badslippers. Maar dat geeft niet, dat ben je zelf tenslotte ook. Maak in deze wijk wat willekeurige foto's van kerken en standbeelden zodat de familie thuis denkt dat je iets cultureels gedaan hebt. We besteden deze tijd aan ‘hacer hambre’, honger maken, zodat we straks weer lekker kunnen eten.

Genoeg honger gemaakt? Dan gaan we door naar het volgende zoete hoogtepunt van Barcelona: Caelum (C/ de la Palla 8), diep weggestopt in de kronkelige straatjes van de Gotische Wijk. Als de naam nog niet voldoende is om hier binnen te stappen (Caelum is Latijn voor hemel), dan zal toch zeker de etalageruit je overtuigen. Op de kruising tussen de Carrer de la Palla en de Carrer dels Bays Nous zit deze taartenhemel en precies op het hoekje geeft een groot raam uitzicht op alle koekjes, taartjes, brownies en cakjes die op een tafel staan opgesteld.

Bestel een kopje koffie of thee en ga dan met je bord richting het taartenbuffet. Probeer je in te houden als je de rest van onze eet-tour nog wil kunnen afmaken. Zo niet, dan geef ik je ook groot gelijk en laten we je in de taartenhemel achter.

Natuurlijk kunnen we niet anders dan een dag vol zoetigheid afsluiten met een ijsje, zeker in een hete maand als augustus. Ga hiervoor naar Vioko  (C/ del Sombrerers 1) in de gezellige wijk El Born. Behalve enorme blokken chocolade met zeezout, rozenblaadjes en rode peper en kleurrijke macarons in geschenkverpakking hebben ze hier ook ijs. Heel lekker ijs. Bestel een hoorntje met smaken als bessenijs met viooltjes, bittere chocoladeijs met amandelen, frambozenijs met rozen of grapefruit met jasmijn.  

Inmiddels is je bloedsuikerspiegel waarschijnlijk wel zo hoog opgelopen dat het tijd wordt om een einde aan deze tour te maken. Hoog tijd om je hotel/hostel/appartement op te zoeken voor een welverdiende siesta. En… morgen naar de sportschool.

 

Reacties op: Suikerzoet Barcelona