Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Ferry76Visser

Vazen , Kennis en Bewustzijn

‘Echt uit de Kloof’ is literatuur. Letterlijk is het een griezelig en spannend verhaal over een koopman en zijn vazen. Johan Klein Haneveld weet in dit korte verhaal belangrijke thema’s aan te snijden en ze zo aan de lezer te tonen dat dit speculatief literaire pareltje literatuur is. 

VAZEN, REIZEN & AFGRONDEN
Er zit een intrigerende symboliek in deze spannende mustread. De ironische twist in de betekenis van de vaas als symbool voor beschutting, veiligheid en zekerheid is in een woord geweldig. Reizen verwijst naar prestaties, vooruitgang en ontwikkeling De afgrond refereert naar een bodemloze diepte, leegte, het onbekende. 

GRENZEN
Op een duistere wijze laat dit verhaal in mijn ervaring het volgende zien. Door op reis te gaan wordt het beeld van de wereld door ervaring verbreed. Soms zijn er grenzen die beter niet overschreden kunnen worden. Wie dat toch doet zal de consequenties daarvan dan moeten aanvaarden. 

KENNIS
Voor mij gaat ‘Echt uit de Kloof’ over kennisverwerving. De auteur laat via een fantasierijk en spannend verhaal zien dat er altijd iemand zal zijn die de algemeen gerespecteerde grens zal overschrijden om kennis te vergaren over het onbekende. De keuze van de enkeling heeft daardoor grote gevolgen voor de massa en het individu. 

BEWUSTZIJN
Het is ook mogelijk om het verhaal te interpreteren vanuit bewustwording. Dan laat het verhaal zien dat er grenzen zijn die er zijn om de mensheid te beschermen. De mens is niet in staat om kennis over datgene wat huist in de afgrond te bevatten. Zo laat ‘Echt uit de Kloof’ zien dat er mysteries in de wereld zijn die het bevattingsvermogen van de mens te boven gaan. Johan Klein Haneveld heeft dat meesterlijk gedaan. 

CONCLUSIE
En zo wordt ‘Echt uit de Kloof’ literatuur. De symboliek in het verhaal van o.a. de vaas, kloof en reizen versterken de thematiek. Ze zijn allemaal te verbinden met de verschillende interpretatiemogelijkheden waar het verhaal zich toe leent. Vanuit bewustwording en kennisverwerving is dit een verhaal dat iedere generatie van lezers iets te zeggen heeft. Nu en in de toekomst.

Reacties op: Vazen , Kennis en Bewustzijn

Vampieren & demonen 2 - Theo Barkel Tais Teng ... Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners