Advertentie
Altijd en overal

Altijd en overal

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Junior   Topics 0
In ‘Altijd en overal’ gaat Bas op zoek naar zijn zusje. Ze zat immers net nog in mama’s buik en plots was ze weg. Om mama en papa weer blij te maken, wil Bas haar vinden...

‘Altijd en overal’ is een prentenboek over sterrenkindjes, waarbij kinderen zich op sleeptouw laten nemen in een dromerig avontuur en hun ogen uitkijken op de vertederende illustraties. Maar het boek dient vooral ook om voor te lezen. Voor ouders en kinderen creëert het een uniek leesmoment, waarop ze samen een fantasiewereld betreden en tegelijk oprechte emoties (h)erkennen. Ook familieleden, meter/peter of andere volwassenen vervullen bij het voorlezen een belangrijke rol met het oog op begrip en rouwverwerking bij het kind. In moeilijke tijden kunnen nabijheid en verbondenheid immers heel helend zijn.

Els Leclercq (°1976) werkt sinds 2002 als freelance grafisch
ontwerpster, kalligrafe en illustrator. Via haar collectie geboortekaartjes kwam ze in contact met sterrenouders voor wie ze tekeningen op maat creëert. Zo ontstond het idee voor dit prentenboek.

Els: “Wanneer kleine kinderen geconfronteerd worden met de dood, is het belangrijk de realiteit niet te verbloemen. Ze hebben behoefte aan duidelijke informatie over de concrete feiten, omstandigheden en gevolgen. Dood is dus dood. Ik begrijp zeker het belang van deze boodschap. In mijn contacten met wensouders en ouders van overleden kindjes hoor, zie en voel ik echter ook veel nood aan troost en hoop. Ter compensatie van die harde werkelijkheid staan ze open voor subtiele romantiek: een fantasiewereld waarin ze hun kind zien lachen, springen, dansen,… In mijn tekeningen en (geboorte)kaartjes breng ik sterrenkindjes op een tedere manier tot leven, een idee waar ouders veel troost uit putten. Het neemt niet weg dat deze mensen soms zo in beslag genomen worden door hun intense verdriet, dat ze de kracht missen om ook het onbegrip en de pijn van hun andere kind(eren) op te vangen. Met mijn prentenboek heb ik geprobeerd aandacht te hebben voor de kleintjes die de dood van hun (ongeboren) broer of zus moeten zien te begrijpen en verwerken. Ik wil hiermee een warm voorleesmoment creëren, waarbij ruimte is voor zowel het (h)erkennen van allerhande emoties, als het ontwikkelen van mentale kracht om gelukkig te zijn.”

Genre
Kind & Jeugd
Prentenboeken (>6 jaar)
Illustraties
Els Leclercq
Aantal pagina’s
40
Uitgeverij
Ligatura
Laatste editie
23 april 2020
ISBN
9789464007282
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door GreteF
Rapporteer deze bijdrage

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic