Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Bij leven en welzijn
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 0 3 0 2 0 1 0

Bij leven en welzijn

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Bij leven en welzijn vertelt in een mengsel van non-fictie en fictie de geschiedenis van de families Levy, Boasson en Vos, die door Joodse afstamming en huwelijksbanden zijn verbonden.

Auteur Frank Vermeer voert fictieve gesprekken met zijn overgrootouders Abraham Salomon Levy en Rosalie Vos-Boasson. Zij vertellen over hun levens vanaf medio 19e eeuw in de Joodse gemeenschappen in Hamburg, Middelburg en Assen. Levens, gekenmerkt door welzijn, assimilatie en emancipatie. Deze familiekroniek wordt geplaatst tegen de achtergrond van de historische omstandigheden waarin onze (voor)ouders leefden en gaat daarbij in op onderwerpen als homoseksualiteit en homofobie, vrouwenemancipatie en vrouwenkiesrecht, de geschiedenis van de Vrijzinnige Democratische Bond en de gemeentepolitiek in Assen.

Als Hitler aan de macht komt betekent dat het einde van jaren van ‘leven en welzijn’. Grootvader Isidor Vos, grossier in Assen en jarenlang politiek actief in de Vrijzinnig Democratische Bond, vertelt over de dreigende jaren 30 en de smartelijke oorlogsjaren. En over Sobibor…

Jan Vermeer en Rosalie Vos, ouders van de auteur, vormen een door de bezetter zo genoemde ‘geprivilegierter Mischehe’: een bevoorrecht gemengd huwelijk waarvan de Joodse partner niet gedeporteerd zou worden. De kans op lijfbehoud is nog groter als het echtpaar een kind heeft. In mei 1943 wordt hun dochter geboren. De dramatische gebeurtenissen volgen elkaar daarna snel op. Het Utrechts Kindercomité en de Amsterdamse Studentengroep, die Joodse kinderen onderbrengen in gezinnen waar zij veilig voor de Duitsers zijn, spelen een belangrijke rol. Wat bracht deze jonge studenten tot hu gevaarlijke daden?

Na de oorlog breekt een nieuwe tijd van ‘leven en welzijn’ aan. Maar ook ontbrandt ‘de strijd om het Joodsche kind’. De familie Vermeer krijgt daar volop mee te maken.

Door afwisselend in non-fictie de geschiedenis te beschrijven en door fictieve gesprekken te voeren met zijn voorouders, brengt Frank Vermeer de geschiedenis in feite tot leven. De gesprekken zijn gebaseerd op de feitelijke gebeurtenissen.

Frank Vermeer (Bilthoven, 1949) was advocaat in Groningen en docent bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveerde hij in 2010 op een bestuursrechtelijke onderwerp. Van jongs af aan heeft hij zich betrokken gevoeld bij de (oorlogs)geschiedenis van zijn Joodse familie. Van 2016 tot 2023 was hij voorzitter van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en sinds 2016 is hij voorzitter van de stichting Behoud Synagoge Winsum.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
264
Uitgeverij
Gorcum b.v., Koninklijke Van
Eerste editie
20 maart 2023
Laatste editie
20 maart 2023
ISBN
9789023259510


Boekinformatie wijzigenReacties op: Bij leven en welzijn

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.