Advertentie

Communistisch verzet in Drenthe

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 4 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Vanaf 1935 blijkt er bij de verkiezingen een steeds grotere rol weggelegd voor de Communistische Partij Nederland (CPN). Na de bezetting door de Duitsers in mei 1940 werd de partij verboden maar het communistisch verzet stopte niet. Dit boek geeft antwoord op vragen als: Wie waren er betrokken bij dit verzet? Hoe manifesteerde het zich? Waar was het communisme sterk en waar niet in Drenthe? Welk lot trof de bij dit verzet betrokkenen?
Meerdere Drentse kaderleden van de CPN werden gearresteerd en afgevoerd naar Nederlandse en Duitse kampen. Hun lot was zeer verschillend. Communistisch verzet in Drenthe beschrijft de periode voorafgaand aan de arrestaties van de verzetsmensen en vervolgens worden de individuele wederwaardigheden van de Drentse communisten tijdens hun gevangenschap beschreven.
De auteur maakt in dit boek gebruik van bijzondere bronnen waaronder de dochter van verzetsman Piet Beuker, Corien Heersema-Beuker, die zeer nauwgezet verslag kon doen van haar jeugd in een streng communistisch gezin. Verder is er het egodocument van Sjerp Weima, communistisch raadslid in Assen 1935-1939, die na de oorlog zijn ervaringen in onder andere Amersfoort en Neuengamme beschreef. Een uniek document door zijn omvang, het aantal namen dat Weima noemde en de bizarre inhoud.
Met dit boek wordt eer betoond aan een groep verzetsmensen waarvan de meerderheid de hoogste prijs betaalde. Degenen die terugkeerden waren allen in meer of mindere mate getraumatiseerd. Na hun thuiskomst werden ze aanvankelijk nog wel gewaardeerd maar al heel snel werden communisten gewantrouwd en weggezet als gevaarlijk voor de stabiliteit van de samenleving.
Wim Ensing (Peize 1959) studeerde geschiedenis aan de RUG en werkte 20 jaar als leraar geschiedenis. In 2014 verscheen van zijn hand ‘Het drama van Justina Abelina’, een boek over de dood van een adellijke dame in de eerste helft van de achttiende eeuw. Dit boek is bewerkt tot een historische talkshow waarmee meer dan 25 keer is opgetreden door de provincie Drenthe. De laatste jaren is de auteur actief als vrijwilliger bij het Drents Archief.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen
Aantal pagina’s
184
Uitgeverij
Gorcum b.v., Koninklijke Van
Eerste editie
03 maart 2021
Laatste editie
03 maart 2021
ISBN
9789023257509


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Communistisch verzet in Drenthe

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken