Advertentie

De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Het woord ‘slavernij’ roept vandaag de dag bij iedereen in het Westen gevoelens van ontzetting en schaamte op. Het is een instituut waarvan we al meer dan een eeuw geleden met trots afscheid hebben genomen. In De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop geeft Piet Emmer een analyse van de slavernij in de Europese koloniën in Noord- en Zuid-Amerika. Hij beschrijft hoe het instituut van de slavernij is ontstaan, wie slaaf werd en waarom West-Europa vanaf 1350 geen slavernij meer kende en tot een vreemde, slavenloze enclave was geworden in een wereld vol slavernij. De slavernij in de Europese koloniën kon bestaan, omdat de Europeanen er buiten hun eigen werelddeel bijna vier eeuwen lang andere normen en waarden op na hielden dan thuis. De opkomst en afschaffing van de slavernij in de koloniale Nieuwe Wereld komen dan ook uitvoerig aan de orde. Tot slot volgt een overzicht van het recente slavernijdebat in Nederland.

P.C. EMMER (1944) is emeritus hoog leraar geschiedenis van Europese expansie en migratie aan de Universiteit Leiden. Hij is onder meer auteur van De Nederlandse slavenhandel 1500-1850 en, samen met Jos Gom mans, Rijk aan de rand van de wereld.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
144
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
30 juni 2021
Laatste editie
30 juni 2021
ISBN
9789044648508


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.