Advertentie

De man zonder eigenschappen

29
Gelezen 24 Aan het lezen 8 Wil ik lezen 43 Favoriet 5 Recensies 3
Literatuur & Romans Artikelen 1 Lijsten 1 Spots 1 Top25's 8   Topics 0

Op een mooie augustusdag in 1913 neemt Ulrich, de man zonder eigenschappen, het ferme besluit een man mét eigenschappen te worden vooral als hij in de krant heeft gelezen dat zelfs een renpaard geniaal kan zijn; daar wil hij niet bij achterblijven. Hij raakt betrokken bij de Parallelactie, de organisatie die de viering van het zeventigjarig regeringsjubileum van keizer Franz Josef I voorbereidt en tevens wil proberen het dertigjarig jubileum van de Duitse keizer de loef af te steken. Beide jubilea zijn gepland voor 1918, het jaar waarin de twee monarchieën ineen zullen blijken te storten.

Met fijnzinnige ironie omringt Musil zijn hoofdpersoon Ulrich met een keur aan curieuze personages: de mooie ambitieuze Diotima, de met Nietzsche dwepende Clarisse, de denk- en geldmagnaat Arnheim, de brave generaal Stumm von Bordwehr, de doorsneemens Walter, en de vrouwenmoordenaar Moosbrugger. Met scherpe blik doorschouwt Robert Musil een cultuur die haar einde nadert, en tast hij mogelijkheden af voor een nieuwe toekomst. De man zonder eigenschappen werd door Duitse schrijvers en critici uitgeroepen tot de belangrijkste Duitstalige roman van de twintigste eeuw.

Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Ingeborg Lesener Jo Radersma
Uitgeverij
J.M. Meulenhoff
Laatste editie
13 november 2017
ISBN
9789029071543 , 9789046130636 , 9789046130643 , 9789046130650 , ...
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Lezerswaarderingen

5 15 4 4 3 8 2 2 1 0

Artikelen over De man zonder eigenschappen

  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lees verder
Lezersrecensies (2)

Help!

door: WouW 1 like
Ik ben op pagina 800 maar moet opeens werkelijk alles bij elkaar schrapen om deel 1 (nog 70 pagina’s te gaan) uit te lezen. Gevoel wat het boek inmiddels bij me oproept is het verplicht vakantiefoto’s kijken bij een autistische vriend. Alle 870 foto’s zonder dat hij vooraf een en ander...

Triomf van het essayisme

door: Nico van der Sijde 4 likes
Dit boek is door gezaghebbende Duitse critici verkozen tot de beste Duitstalige roman van de 20e eeuw, en Musil geldt voor velen als minstens de evenknie van giganten als Mann, Kafka, Joyce, Proust. In Nederland wordt hij fanatiek bejubeld door o.a. Jacq Vogelaar, Cyrille Offermans en Maarten van...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook