Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Ambassadeurs raden boeken aan die hun land het beste vertegenwoordigen

door Hebban Crew 1 reactie
Een boek schetst vaak een heel nieuwe wereld, maar kan ook de werkelijkheid goed illustreren. Zo kan een verhaal je transporteren en een dieper inzicht geven in de essentie, cultuur en geschiedenis van een land. TravelBird stelde ambassadeurs, werkende op ambassades van over de hele wereld, de vraag: welk boek vertegenwoordigt jouw land het beste? Want wie weet nou meer over een land dan officiële landvertegenwoordigers?

Van antwoorden uit Canada tot Vietnam, en aanbevelingen variërend van een kinderboek uit Costa Rica tot een Griekse epos; de boeken zijn ontzettend uiteenlopend. Laat je door de ambassadeurs inspireren voor je vakantieleesstapel

Historisch Canada

Het boek The Promise of Canada geeft inzicht in de 150 jaar durende geschiedenis van Canada, door middel van een profielschetsing van misschien niet de bekendste maar wel erg invloedrijke Canadezen. De ambassadeur Susan Bincoletto raadt het boek aan omdat de auteur Charlotte Gray aan de hand van de verhalen over deze voorvaders perfect illustreert wat het betekent om Canadees te zijn. Een zin uit het boek die dit perfect weergeeft is: 

“Ons land heeft zijn succes niet te danken aan een uitsluitende stammengemeenschap, maar aan het feit dat ondanks dat wij 35 miljoen inwoners hebben die er anders uitzien, een andere taal spreken en een ander geloof hebben, wij hebben geleerd om dit land met elkaar te delen en we met een naburig begrip samenleven.”

 

Het Oostenrijks-Hongaarse sentiment

Maar liefst twee Oostenrijkse ambassadeurs raden het boek De man zonder eigenschappen van Robert Musil aan. De ambassadeur Stelzer laat in zijn antwoord weten dat dit boek een van de belangrijkste Europese romans van de twintigste eeuw is. Het verhaal gaat over de laatste dagen van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, waarbij menselijkheid, sentiment en het belang van oprechtheid centraal staan. Ambassadeur Radosztics vertelt dat deze roman een kenschetsing is van de Oostenrijkse samenleving begin 20ste eeuw.  

 

Een Italiaans moordmysterie

De naam van de roos van Umberto Eco is een Italiaanse roman die draait om een moordmysterie in een klooster in 1327. Giorgio Novello legt uit dat dit boek Italië het beste vertegenwoordigt vanwege de tijdloosheid van het verhaal. 'Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen, maar beschrijft tegelijkertijd het Italië dat we vandaag de dag nog steeds kennen.'

 

Costa Ricaanse folklore verhalen

‘Enkele van de bekendste schrijvers uit Costa Rica zijn Aquileo Echeverría, Carmen Lyra en Carlos Salazar Herrera, maar een van de meest traditionele boeken is Stories of my Aunt Panchita van Carmen Lyra’, aldus Román Macaya, de ambassadeur van Costa Rica. Dit kinderboek bestaat uit korte internationale folklore vertellingen die aangepast zijn op de Costa Ricaanse cultuur en samenleving van dat moment. Vandaar dat dit boek een goed beeld schetst van het leven in dit Zuid-Amerikaanse land (in 1920).

 

Mexico-Stad in de hoofdrol

De Mexicaanse ambassadeur raadt het boek Where the air is clear van Carlos Fuentes aan. Dit boek werd na verschijning in 1958 direct een literaire sensatie. Het verhaal gaat over Federico Robles die zijn arme bestaan achter zich laat en over zijn reis richting de top. Echter speelt Mexico-Stad hier eerder een centrale rol dan Robles zelf. De auteur gebruikt de mythes om te reflecteren op hedendaagse gebeurtenissen, zoals armoede, rijkdom en de corruptie. 'Het boek gaat over de verdeeldheid toentertijd, maar reflecteert ook op aspecten die nog steeds relevant zijn in Mexico-Stad,' vertelt ambassadeur Castro Valle.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Ambassadeurs raden boeken aan die hun land het beste vertegenwoordigen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken