De Naam van de roos
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 687 4 545 3 219 2 24 1 9

De naam van de roos

1484

Rank 203 Gelezen 2347 Aan het lezen 13 Wil ik lezen 468 Favoriet 198 Recensies 23
Literatuur & Romans Artikelen 14 Lijsten 8 Spots 4 Hebban 1000 27   Topics 0

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overal worden sporen uitgewist. William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzingen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij. Het valt niet mee deze roman te benoemen. Is het een middeleeuwse kroniek, een detective, een ideologische sleutelroman of een allegorie? Wie één oog dichtknijpt en in het boek kijkt als in een ver verwijderde spiegel, zal in ieder geval gemakkelijk de monnikskappen en kardinaalsmijters uit de dagen van William verwarren met de moderne tekens van macht. Umberto Eco werd in 1932 in Alessandria (Piemonte) geboren. Hij is hoogleraar semiotiek aan de universiteit van Bologna en een van de grootste schrijvers van onze tijd.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Pockets literaire fictie
Vertaald door
P. de Voogd Jenny Tuin ...
Aantal pagina’s
578
Uitgeverij
Prometheus, Uitgeverij
Eerste editie
01 januari 1980
Laatste editie
01 november 2019
ISBN
9789044644166 , 9789044628500 , 9789044620900
Boekinformatie wijzigen
2 keer bewerkt, laatste bewerking door iggi
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (23)

Keuze van de redactie

Niet zomaar een boek...

door: Jannelies Smit 1 reactie 5 likes
Als ik nu toch één boek mocht nomineren voor ‘beste boek van de eeuw’ dan zou dat De naam van de roos zijn. Natuurlijk is dit een heel persoonlijke keuze en als recensent mag je niet té persoonlijk worden. Maar velen met mij die het boek kochten en lazen zijn het eens dat het moeilijk zal zijn...
Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De naam van de roos

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.