De minister en de majesteit
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 0 3 0 2 0 1 0

De minister en de majesteit

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Op 13 mei 1940 vergaderde het Nederlandse kabinet in de schuilkelders van het Ministerie van Economische Zaken. Terwijl de krijgsmacht buiten in een wanhopig gevecht met de Duitse invasiemacht verwikkeld was, overtuigde Adriaan Dijxhoorn zijn collega’s om naar Engeland uit te wijken. Dit besluit is bepalend geweest voor de Nederlandse positie in de Tweede Wereldoorlog.

In Londen kreeg Dijxhoorn de naam besluiteloos, zelfs defaitistisch te zijn. Wilhelmina zag hem als een exponent van de falende landmachttop, die zij verantwoordelijk hield voor de nederlaag tegen de Duitse troepen. Na maanden van oplopende spanningen kwam het op 10 juni 1941 tot een uitbarsting. Wilhelmina zegde haar vertrouwen in Dijxhoorn op, waarna hij opstapte.

Adriaan Dijxhoorn werd naar Washington gestuurd, waar hij aan het eind van de oorlog diende als waarnemend chef van de Generale Staf. Wilhelmina verhinderde dat hij definitief werd benoemd in deze prestigieuze militaire functie. Zo is de koningin bepalend geweest voor de carrière van Dijxhoorn.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
368
Uitgeverij
Boom
Eerste editie
10 maart 2022
Laatste editie
10 maart 2022
ISBN
9789024446780


Boekinformatie wijzigenReacties op: De minister en de majesteit

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken