De rivier
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 30 4 44 3 18 2 2 1 0

De rivier

94

Gelezen 98 Aan het lezen 4 Wil ik lezen 180 Favoriet 6 Recensies 7
Literatuur & Romans Artikelen 1 Spots 2   Topics 0

De rivier is een boeiend en indrukwekkend historisch epos over het veranderlijke lot van een immigrantengezin. Een onvergetelijke roman.’ Washington Post

Een epische familiesaga over Finse immigranten en hun poging een plek te veroveren in het immens ruige landschap van het Amerikaanse Midden-Westen van begin twintigste eeuw

Aan het begin van de twintigste eeuw, wanneer de revolutie in Rusland ook haar tol eist in Finland, zien de drie Koski-kinderen – Ilmari, Matti en hun zus Aino – zich gedwongen om naar de Verenigde Staten te vluchten. Niet ver van de majestueuze Columbiarivier voegen zij zich bij andere Finnen in een houtkapgemeenschap in het zuiden van Washington, waar de eerste oogst van de kolossale oerbossen tot snelle ontwikkeling leidt en een radicale arbeidersbeweging zich begint te ontwikkelen.

De broers Ilmari en Matti worden geconfronteerd met zowel de opwinding als het gevaar van deze wildernis rond het grens-gebied – het beklimmen en kappen van bomen van wel honderd meter hoog – terwijl Aino, die als sterke en onafhankelijke vrouw meer van de boeken is, zich inzet voor de organisatie van de eerste vakbonden in de industrie. Ze proberen alle drie een nieuw thuis op te bouwen in een Amerika dat  razendsnel aan het veranderen is, maar ze trachten tegelijkertijd ook vast te houden aan tradities die ze van huis uit hebben meegekregen.

De rivier is een episch familieverhaal over het volgen van dromen, het waarmaken van ambities, en welke offers dat vraagt.

In de pers

De rivier is een grote Amerikaanse roman. [...]Wonderbaarlijk gedetailleerd, dramatisch en opwindend. Machtige fysieke, sociale en economische krachten beheersen de plot van deze roman en het lot van de personages.’ Wall Street Journal

‘Marlantes geeft op treffende wijze de intimiteit weer van persoonlijke verhalen die de ongekende politieke stormen van de twintigste eeuw weerspiegelen, en toch op verrassende wijze de eeuwenoude Finse mythes herhalen. Een onvergetelijke roman.’ Booklist (starred review)

‘Een fascinerend en fel portret van een gecompliceerd Amerikaans tijdperk, en de machtige strijd van één familie ertegen. Zeker het lezen waard.’ San Francisco Chronicle

‘Een bewonderenswaardig werk, Marlantes’ lyrische gave en suggestieve taal spatten van de pagina’s.’ Library Journal

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Historische roman (populair)
Aantal pagina’s
768
Uitgeverij
Meulenhoff Boekerij B.V.
Eerste editie
09 oktober 2020
Laatste editie
15 februari 2022
ISBN
9789029093798 , 9789402314441 , 9789029095136


Boekinformatie wijzigen


Recensies (7)

Keuze van de redactie
Guy Doms Hebban Recensent

Beresterk stuk geschiedkundige fictie

door: Guy Doms 1 reactie 2 likes

Na Matterhorn, zijn weergaloze debuutroman over de absolute dwaasheid van de oorlog, is het ditmaal aan De rivier om zijn succes als romancier te verstevigen. De Amerikaanse, meermaals onderscheiden Vietnam-veteraan Karl Marlantes (1944), heeft – en dit is niet onbelangrijk hier – Finse voorouders.

...
Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De rivier

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken