Advertentie
De strafkolonie

De strafkolonie

4
Gelezen 4 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 6 Favoriet 0 Recensies 1
  Topics 0
In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat de eerste Kolonie van Weldadigheid werd opgericht, met een ambitieus plan dat z’n gelijke niet kende: door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers. Hoe ging dat verzedelijken en beschaven in z’n werk? En werden deze mensen, kolonisten genoemd, er ‘betere mensen’ van? Al snel ontstond de behoefte aan een plek waar onzedige, onwillige kolonisten konden worden afgescheiden van de rest. Hiervoor werd een ‘strafkolonie’ ingericht, in eerste instantie op de Ommerschans en later, vanwege ruimtegebrek, ook in Veenhuizen. Wil Schackmann verwerkt de lotgevallen van ‘bannelingen’, inwoners en opzichters tot een levendige geschiedenis over een toegepast maakbaarheidsideaal.
Genre
Mens & Maatschappij
Sociologie algemeen
Aantal pagina’s
320
Uitgeverij
Atlas Contact
Laatste editie
14 juni 2018
ISBN
9789045036113 , 9789045036120
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Het sluitstuk van en vierdelige serie

door: JannieTr 1 like
De Strafkolonie vormt het sluitstuk van een 4-delige serie over de instellingen van de Maatschappij. Eerder verschenen van de hand van Wil Schackmann De Proefkolonie (2006), de Bedelaarskolonie (2013) en de Kinderkolonie (2016). (Voor een eerder artikel over deze drie boeken KLIK HIER:...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook