Advertentie
De utopie van de vrije markt

De utopie van de vrije markt

2
Gelezen 2 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 1
Non-fictie Top25's 1   Topics 0

Hans Achterhuis ontmaskert de ideologie van het neoliberalisme tegen de achtergrond van de kredietcrisis. Het neoliberalisme blijkt net zo utopisch als het communisme. Het neoliberale manifest Atlas Shrugged, is na de Bijbel in de VS het best verkopende boek.
Op het hoogtepunt van de kredietcrisis gaf voormalig topbankier Alan Greenspan publiekelijk toe dat er kennelijk 'een fout' zat in zijn diepe overtuiging dat vrije markten geen behoefte zouden hebben aan regulering. De man die achttien jaar lang op monetair gebied de belangrijkste figuur ter wereld was geweest, toonde zich 'zeer bedroefd' over de ontdekking dat het neo - liberalisme tekort schoot.
Deze spijtbetuiging van Greenspan vormt de achtergrond van een scherp getoonzet essay van Hans Achterhuis. Voor Greenspan was de vrije markt niet alleen een ideologische overtuiging, maar ook een regelrechte utopie. Zij hield een belofte in die hij ontleende aan zijn belangrijkste leermeesteres in maatschappelijk-filosofische kwesties: de schrijfster Ayn Rand. Haar utopische romans waren onder het Amerikaanse publiek - volgens een enquête van de Times - na de Bijbel de invloedrijkste boeken van de twintigste eeuw.
Achterhuis onderzoekt de vrije-marktutopie van Ayn Rand in lijn met zijn eerdere publicaties over utopieën. Hij situeert deze utopie in het bredere historische verband van de opkomst van de markteconomie. De markt, die in traditionele economieën werd begrensd en ingebed in religieuze en maatschappelijke structuren, kreeg een zelfstandige en belangrijke rol in de opkomende moderne kapitalistische economie. Dit culmineerde in het neoliberalisme van Rand en Friedman dat, zoals dat gaat met alle utopieën, is uitgedraaid op een debacle.
Winnaar van de Socrates Wisselbeker voor beste filosofie boek van het jaar 2010
'Overtuigend. In De utopie van de vrije markt geeft Achterhuis opnieuw blijk van een ongekende gretigheid.'
-- Pieter Klok in de Volkskrant *****
'Het beste non-fictieboek van 2010'
-- Carel Peeters in Vrij Nederland
'Van een angstaanjagend niveau'
-- Wim Brands tijdens VPRO Boeken.

Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
319
Uitgeverij
Uitgeverij Lemniscaat B.V.
Laatste editie
13 november 2012
ISBN
9789047702573
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lezersrecensies (1)

Inspirerend

door: Bob Hasenaar 1 like
Inspirerend boek over neoliberalisme en alle broertjes daarvan. Dus over alle economische theorieën die gebaseerd zijn op een onvoorwaardelijk geloof in de alles herstellende kracht van de vrije markt. Laat alles aan de markt over, beperk overheidstoezicht tot een minimum en alles zal goed komen....

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook