Advertentie

Den Hollander

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
A.N.J. den Hollander (1906-1976) was een veelzijdig en kleurrijk wetenschapper, groot socioloog en grondlegger van de Amerikanistiek in Nederland. De colleges van Den Hollander waren halve conferences, waarin hij schitterde door vakmanschap en eruditie. Hij schreef over de arme blanken in het zuiden van de Verenigde Staten, over de Puerto Ricanen in New York City en over de rassenrellen in de grote steden van de VS.
Maar op 14 februari 1969 maakten rebellerende Amsterdamse studenten het Den Hollander onmogelijk zijn inleidende college sociologie te geven. Ze eisten inspraak en discussie. Het werd een rel. Den Hollander ontving geen steun van zijn directe collega’s en werd daardoor het eerste slachtoffer van de culturele revolutie die vanaf eind jaren zestig door de Nederlandse universiteiten ging. Hij trok zich terug als hoogleraar, maar bleef actief als docent, bestuurder en auteur.

Na zijn plotselinge dood in juli 1976 volgde gaandeweg een herwaar- dering voor Arie den Hollander en zijn werk. Deze biografie van Hans Werdmölder biedt een boeiend portret van een erudiet man, dwarse geleerde en markant persoon.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Historische biografieen
Aantal pagina’s
436
Uitgeverij
Uitgeverij Blauwburgwal
Eerste editie
17 maart 2021
Laatste editie
22 maart 2021
ISBN
9789461853028 , 9789461853035


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Den Hollander

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.