Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
Leraar in oorlogstijd
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 2 4 5 3 7 2 3 1 0

Leraar in oorlogstijd

17

Gelezen 17 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 70 Favoriet 0 Recensies 3
Non-fictie   Topics 0
Johan Benders, charismatisch leraar Nederlands en geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum, wordt op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden. Hij overleeft zijn val niet.

Mart Benders wordt enkele maanden na de dood van haar vader geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, de school waaraan haar vader tot aan zijn dood les gaf, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij.

Leraar in oorlogstijd is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto's en verhalen van mensen die haar vader gekend hebben, en die hem als leraar gehad hebben, leert Mart haar vader kennen en weet zij hem een waardige plek te geven. Niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Vaderlandse geschiedenis
Aantal pagina’s
232
Uitgeverij
Karakter Uitgevers B.V.
Eerste editie
18 april 2019
Laatste editie
25 april 2019
ISBN
9789045219721 , 9789045219820


Boekinformatie wijzigen


Recensies (3)

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Leraar in oorlogstijd

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.