Advertentie
Leraar in oorlogstijd

Leraar in oorlogstijd

8
Gelezen 8 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 71 Favoriet 0 Recensies 2
Top25's 2   Topics 0
Johan Benders, charismatisch leraar Nederlands en geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum, wordt op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij wordt niet alleen verdacht van hulp aan Joden, maar ook van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij bang is dat hij onder druk van de martelingen zal doorslaan, springt hij van de derde ring in de gevangenis naar beneden. Hij overleeft zijn val niet.

Mart Benders wordt enkele maanden na de dood van haar vader geboren. Lange tijd heeft zij geen weet van de rol die haar vader in de Tweede Wereldoorlog vervuld heeft. Over de oorlog werd niet gesproken. Als zij zelf leerling wordt aan het Amsterdams Lyceum, de school waaraan haar vader tot aan zijn dood les gaf, loopt ze rond in een wereld die haar vader beter kende dan zij.

Leraar in oorlogstijd is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto's en verhalen van mensen die haar vader gekend hebben, en die hem als leraar gehad hebben, leert Mart haar vader kennen en weet zij hem een waardige plek te geven. Niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
232
Uitgeverij
Karakter Uitgevers B.V.
Laatste editie
29 april 2019
ISBN
9789045219721 , 9789045219820
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 8,99
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lezersrecensies (2)

Een puur boek

door: MarijeT 1 like
Een puur boek, dat is wel wat ik zelf het meest passend vind als ik dit boek wil omschrijven. Mart Benders, dochter van Johan Benders, probeert het leven van haar vader te reconstrueren. Haar vader was docent aan het Amsterdams Lyceum, is in de oorlog opgepakt door de Duitsers en heeft zelfmoord...

Zoektocht naar wie Johan en Di Benders waren

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de schitterende cover van Leraar in oorlogstijd van Mart Benders verwacht je niet dat er een heftig verhaal achter zit. De titel spreekt boekdelen. Je verwacht een boek te gaan lezen over een leraar die vertelt hoe het is om een leraar in oorlogstijd te zijn en tegelijkertijd een...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook