Vroegmoderne studenten in Leuven gingen opmerkelijk zorgvuldig om met hun studiemateriaal. Ze noteerden de lesinhoud minutieus, kochten prenten om in te plakken, en maakten tekeningen en droedels om de lestekst levendiger te maken. Met talloze gravures, tekeningen, diagrammen en emblemen werd het gesproken, geschreven en gedrukte woord creatief verweven met iconografie en beeldtaal.
Na de studietijd kregen de collegedictaten een tweede leven: op de eigen boekenplank, in de humaniora waar de studenten eertijds zelf school liepen, of in kloosterbibliotheken. Zo bleven vele manuscripten en oude drukken bewaard. Deze originele studentennotities voeren de lezer van vandaag terug naar de Leuvense aula’s uit de periode 1425-1797.
Rijk geïllustreerd biedt Lessen uit het verleden een bijzondere blik op het erfgoed van vroegmoderne studenten en geleerden. Aan de hand van diverse bijdragen en interviews reflecteren specialisten van KU Leuven en UCLouvain over de levendigheid en kracht van deze teksten en beelden uit het verre verleden van de universiteit, en halen ze er lessen uit voor vandaag.
Alle auteurs zijn verbonden aan de onderzoekscentra LECTIO (KU Leuven Institute for the Study of the Transmission of Texts, Ideas and Images in Antiquity, the Middle Ages and the Renaissance) en GEMCA (Centre d’analyse culturelle de la première modernité, UCLouvain).